07 December 2023

φανταδεκατέσσερα

 
Το έχετε πάρει χαμπάρι πως φέτος η λίστα είναι η λιγότερο ακραία μουσικά φαινόμενα λίστα όλων των εποχών, ούτε ενα ηλεκτρονικό, ένα αμπιεντ, και φυσικά ουτε καν λόγος για αυτά τα τζενερικ νεο ποστ πανκ. Φέτος κυριαρχεί το αγνό παρθένο ορθόδοξο Indie. Αυτή η λίστα, αν ήταν περιοδικό θα ήταν το παλιό παλιό Spin, αν ήταν ταινία θα ήταν το Reality Bites, αν τρωγόταν θα ήταν σιναμον ρολ και αν ήταν ομάδα του NBA ok φτάνει ως εδώ στα αρχίδια μας το NBA, δεν θα ήταν ομάδα του NBA. Και σε μια τέτοια λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι απόστολοι της indie, Guided By Voices. Ε και να υπάρχει καμία σας που δεν έχει ακούσει ποτέ GBV.
Από τους τρεις δίσκους που έβγαλαν για το 2023 ο Φαντασμένιος διαλέγει το Nowhere to go but up για το #14 της φανταλίστας. Με μια πρώτη σκέψη ο δίσκος είναι στους top-20 της ιστορίας των Guided By Voices. Και για να καταλάβετε από που έρχεται ο Φάντα, θεωρεί πως το καλύτερο τους δισκάκι είναι το Under the Bushes Under the Stars. Κάθετος εδώ ο Φάντα. 
Τώρα λοιπόν  που γνωριστήκαμε καλύτερα ας επιστρέψουμε στο θέμα μας το οποίο είναι ο νέος δίσκος των Guided By Voices. Τι να γράψει τώρα ο Φάντα για το δίσκο των GBV; Λες και δεν έχει γράψει τόσες μαλακίες τόσες μέρες με την φανταλίστα να κάτσει να κάνει ανάλυση σε δίσκο GBV. Πάμε. Ο νέος δίσκος των GBV είναι ένα ακόμα έπος της ποπ ροκ μουσικής στο μοτίβο μπάσο, κιθάρα, φωνή, κιθάρα, ντραμς, κιθάρα. 
Το εξώφυλλο πρώτα από όλα είναι φανταστικό, τα τσιφτικα GBV κιθαριστικά ριφ είναι εκεί (πάντα είναι εκεί), οι μελωδίες και αυτές (αυτές δεν είναι πάντα δεδομένες), τα ρεφρεν απουσιάζουν (και δίνουν τον χώρο στον Pollard να κάνει μαγείες με τους στίχους). Φαίνεται πως πέτυχε η συνταγή, και όταν πετυχαίνει η συνταγή στους GBV τότε ο δίσκος είναι καλός, πολύ καλός. Θα πεις αγαπημένη αναγνώστρια γιατί στο 14 ρε μένιο, και θα σου πει ο Μένιος πως δεν φταίει αυτός που το βγάλανε τέλος Νοέμβρη. Κακό ποστ, πολλές χαζομάρες, θα σας πρότεινε ο Φαντασμένιος καλού κακού να κάνετε μια επανεκκίνηση της συσκευής σας με το που τελειώσετε το ποστ.
 

No comments: