17 December 2023

φανταεπτά

New World Boi. Ένας νέος κόσμος για τον αγαπημένο πρώην φαρμακοποιό Prins Obi από την Κάτω Κηφισιά. Τώρα έχει πλάκα να λέει ο Prins Obi για νέο κόσμο καθώς στην πραγματικότητα κάθε του κυκλοφορία έχει μια διαφορετική ματιά. Και μπορεί όντως να υπάρχει ο υιός του θεού στο εξώφυλλο, ο πατήρ με το στήθος της μητέρας στο τελευταίο τραγούδι και μια αναγέννηση στη μέση του δίσκου, ωστόσο είναι όλα τόσο τεράστια Prins Obi που φαίνονται και από το διάστημα. Σαν ταινία του Καουρισμάκι που χρειάζεσαι μισό καρέ για να καταλάβεις τον δημιουργό.
Τι φαίνεται από το διάστημα; Τραγούδια που βασίζονται σε μια τουλάχιστον κεντρική ιδέα, ένα σύνολο τραγουδιών με κυρίως θέμα και αρκετές αναφορές να πάθει ντελίριο και ο πιο τρελός μουσικοσπασίκλας. Μπορεί ο Prins Obi να μιλάει για αναγέννηση αλλά ο Φαντασμένιος βλέπει μια αποστασιοποίηση, ναι μεν σχολιάζει τι γίνεται γύρω του αλλά τραβάει το δρόμο του. Δεν τον νοιάζει αν η μόδα θέλει ελληνικό στίχο, η γλώσσα όπως είπε και ο ίδιος στη συνέντευξη του στο Mic "δεν είναι αυτοσκοπός", κάποιοι μπορεί να βλέπουν ένα Δον Κιχώτη που μέσα σε όλη την τρέλα της γρήγορης κατανάλωσης μουσικής από ηχειάκι κινητού - περιμένετε 5 δευτερόλεπτα για να παίξει το βίντεο -  ψάχνει να βρει κάτι διαφορετικό, κάτι που θα έχει ουσία. 
Ο Φαντασμένιος από την μεριά του βλέπει ένα σουπερ ήρωα που παλεύει διαρκώς για το τέλειο σε ρυθμό, μελωδία και αρμονία. Η υπερδύναμη του είναι να μετατρέπει φαινομενικά απλά τραγούδια παιγμένα με φυσικά όργανα σε ήχους του μέλλοντος. Στο Resurrection τα πάντα είναι ο ρυθμός, τα εισαγωγικά φωνητικά είναι καθοριστικά, είναι φανταστική η ατμόσφαιρα, σκοτεινή αλλά σε τραβάει σαν δίνη, και δεν είναι σαμπλς; Όχι αφού είναι Super Obi! Το μισό Deep Sleep έχει δομή τραγουδιού Guided By Voices - χωρίς ρεφρεν - και τσουπ "I dont have to lie to myself again" και ξεκινάει να ραπάρει. Να ράπαρει; Είναι δηλαδή hip hop; Όχι αλλά ραπάρει - είναι ο SuperObi!!
Το New World Boi είναι σαν να έχει φτιαχτεί με κομμάτια από σημειώσεις στο περιθώριο του χαμένου σημειωματάριου κάποιου σπουδαίου δημιουργού, του Brian Wilson, ενδεχομένως. 

No comments: