02 December 2023

φανταδεκαεννιά

Ποιος να του το έλεγε του Φαντασμένιου πως το 2023 θα ασχολείται με την world (sic) μουσική. Να είναι καλά εκείνη η ατομική βόμβα του Mdou Moctar το 2019. Ναι, ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτό το μπλογκ είναι για να δοξάζει σε κάθε ευκαιρία τον κορυφαίο μουσικό κάτω από τον ισημερινό, Mdou Moctar. Ο οποίος Moctar μας έχει με το σταγονόμετρο οπότε πέσαμε στα υποκατάστατα, τουτέστιν το δίσκο Sahel του Bombino. Το οποίο είναι άκυρο καθώς ο κύριος Bombino και Moctar είναι, με πλήρες όνομα Omara Moctar και πιο διάσημος είναι καθώς τον έχουν γράψει οι times. Μπόνους το ότι το vice τον είχε ανακηρύξει κορυφαίο κιθαρίστα. Που πας ρε Mdou με δυο ποστ στο fantasmenios.blogspot. που παρεμπιπτόντως δεν είσαι καν Moctar (Mahamadou Souleymane). 
Ψάχνοντας κάποιος για τους Τουαρέγκ στο διαδίκτυο, θα διαβάσει για τις προοδευτικές συνήθειες τους όπως το ότι επιτρέπονται οι προγαμιαίες σχέσεις, καθώς και το ότι θεωρούνται η πιο όμορφη φυλή του κόσμου. Τόση ομορφιά αλλά και τόση δυστυχία καθώς δεν υπάρχει παράγραφος στην ιστορία τους χωρίς τις λέξεις πόλεμος και τρομοκρατία. Μετά δε την εμφάνιση της χούντας το περασμένο καλοκαίρι έχει περάσει σε ακόμα χειρότερη φάση. Και αν για τους μουσικούς που αγαπάνε οι χιψτερ αυτό σημαίνει πως απλά ξεμένουν στην Αμερική - τόσο ο Bombino όσο και ο Moctar προσπαθούν να επιβιώσουν μέσω crowdfunding - για τους Τουαρεγκ στον Νίγηρα και το Μάλι σημαίνει περισσότερο θάνατο. Ας υποθέσουμε πως εδώ ο φάντα γράφει ένα οργισμένο ανάθεμα ή μια μικρή ωδή στο μάταιο και ας περάσουμε στην επόμενη παράγραφο.
Στο Sahel η μουσική είναι μελωδική, οριακά σπαρακτική αλλά χωρίς εξάρσεις. Σίγουρα πιο "βρώμικο" από το υποψήφιο για Grammy Deran αλλά και πάλι κάμποσο μακρυά (περίπου 18 θέσεις) από τον ήχο του λατρεμένου Mdou. Για ξεκίνημα ο Φαντασμένιος θα σας πρότεινε τo Ayes Sachen και το Si Chilan (δύο μέρες), τραγούδι που ο Bombino παίζει σε διάφορες εκδοχές για πάνω από 15 χρόνια. 
O Bombino τραγουδάει για την πατρίδα του, για χαμένους έρωτες, για τις συνεχείς συγκρούσεις και τους ανθρώπους που έχασε. Παρότι τραγουδάει στα ταμασεκ δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί κάποιος στην μετάφραση - η μουσική είναι μεγαλύτερη από τα λόγια και έχει μεγαλύτερο εύρος από τις εικόνες.  Και εδώ οι εικόνες είναι όπως το 2007 όταν κατά τη διάρκεια μιας ακόμα εξέγερσης των Τουαρέγκ, η κυβέρνηση σκότωσε δυο μουσικούς του Bombino. "Η μουσική είναι σημαντική, η μουσική ενώνει τον κόσμο και μέσα από την μουσική νιώθουμε περήφανοι" λέει ο Bombino σε μια συνέντευξη στο npr και βάζει στη θέση του τον κάθε Φαντασμένιο που ας υποθέσουμε πως έχει γράψει πιο πάνω ένα οργισμένο ανάθεμα ή μια μικρή ωδή στο μάταιο. 

No comments: