03 December 2023

φανταδεκαωκτό

Μήπως η φανταλίστα είναι απλά ένα ταξίδι στη μουσική (mega sic); Από την Αμερική στον Νίγηρα και από εκεί στο Μεξικό και τους Lorelle Meets the Obsolete. Μεξικό όχι όπου και όπου αλλά στο Ενσενάντα στην Μπάχα, το μέρος δηλαδή που πήγαινε γοητευτικός και μοναχικός ο Ντίλαν για σερφ - πραγματικά θα έπρεπε να χαίρεστε που δεν πληρώνετε συνδρομή, που αλλού θα διαβάζατε κριτική δίσκου με αναφορά στη θρυλική σειρά του Μπέβερλι χιλς;
Το Datura του ντουέτου Lorelle Meets the Obsolete είναι ένας δίσκος που όταν τον ακούς είναι σαν να βλέπεις τα τεράστια κύματα του ωκεανού να σκάνε. Μια γλυκιά ισορροπία δυναμισμού και αρμονίας. Για παράδειγμα το Invisible ξεκινάει σαν ένα απλό ποστ πανκ τραγουδάκι και του παίρνει 1:15 να κάνει ένα φανταστικο shoegazin γύρισμα το οποίο πάει και πάει σαν σερφερ που έχει πιάσει ένα σπάνια τεράστιο κύμα, το ζει δεν το πιστεύει, είναι απίθανο δεν μπορεί να κρατήσει πολύ ώρα αυτό αλλά να στο τρίτο λεπτό σκάει μια κιθάρα του διαόλου, ο σερφερ τώρα είναι πάνω στον αφρο του κύματος. Χαμός. 
Βέβαια όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία χρόνια της Kraut. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο που ο γερο Iggy που έχει κάνει κάμποσο Βερολίνο τω καιρώ εκείνω διάλεξε για την εκπομπή του στο BBC radio 6 τo Dinamo - εντάξει μόνο και μόνο από το όνομα κάνει μπαμ.
Πάντως αν ο Φαντασμένιος μπορούσε να σώσει ένα πράγμα από αυτό το δίσκο θα ήταν οι μπασογραμμές του Dos Noches. Το μπάσο είναι τόσο όμορφο εδώ που ουσιαστικά οδηγεί τα ριφ στην κιθάρα και τη μελωδία στη φωνή. Ωπα ρε Φαντασμένιο χαλάρωσε λίγο με τα τεχνικά λες και γράφεις στο Wire ασουμε, χτύπα εκεί χάμου μια παρομοίωση να καταλάβει ο κόσμος.
Το Dos Noches είναι ο Ντίλαν μετά από δυο βράδια με τεκίλες ως το πρωί να κάθεται στην παραλία να κοιτάει τον ωκεανό, ο αέρας να του φυσάει τα μαλλιά και στο 1:30 τον σκουντάει από πίσω η Μπρέντα (ή η Κέλλυ ή η Τόνυ,  ό,τι θέλετε) και στη συνέχεια να φασώνονται πάνω στην άμμο ενώ ο ήλιος αρχίζει να δύει. Για όποια δεν κατάλαβε, το μπάσο εδώ είναι ο ήλιος, τα φωνητικά η Μπρέντα και οι κιθάρες το φάσωμα.  
 

2 comments:

Anonymous said...

Δισκάρα. Κομματάρα το Golpe Blanco.

ποια είναι η Τόνυ;

Άφρο

fantasmenios said...

https://www.youtube.com/watch?v=1L_r-ldip-Q