29 March 2011

όποιος κατάλαβε, κατάλαβε | greek invasion


Ο Φαντασμένιος το άκουσε στο ράδιο και το διάβασε στα μπλογκ. Από τις γειτονιές του Υμηττού στον Guardian. Το διάβασε στο Βήμα και ψάρωσε. Οι Zebra Tracks στη Guardian! Μετά από αυτό τι; Λες σε δυο χρόνια να συρρέουν τα Αγγλάκια στο six dogs για να ακούσουν boy και να δοκιμάσουν τη σούπα που μαγειρεύει με τα χεράκια του; Ίσως οι Acid Baby Jesus υπογράψουν στη Sub Pop. Ω τι ειρωνεία που ένας Φαντασμένιος θέλει να βάλει ένα στοπ στη φανταστική φαντασιακή αυτή ιστορία.
Η αλήθεια είναι πως δεν επέλεξε η
Guardian τους Zebra Tracks. Απλά έκανε re-post το ποστ που αναρτούν μια φορά το μήνα 36 μπλογκερς από όλο το κόσμο ως map(music alliance pact). Η επιλογή του καλού τραγουδιού είναι του δικού μας mouxlaloulouda που εκπροσωπεί επάξια τη γαλανόλευκη στο πρότζεκτ map. Βασικά θα ήταν πιο σωστό να πει κάποιος πως η Guardian επέλεξε τον mouxlaloulouda (εύγε φίλε!).
Το βαυκάλημα δεν έχει τελειωμό, και τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με το αξίωμα του "γνωστού". Η λογική του κονέ που βρίσκει εφαρμογή από το φούρναρη (για να πάρεις φρέσκο ψωμί) έως τον υπουργό που θα σου βρει δουλεία, δυστυχώς επικρατεί και στα της αλτερνατιβ ελληνικής μουσικής σκηνής. Η αναγνώριση και η καταξίωση κάθε συγκροτήματος εξαρτάται σε κυρίαρχο ποσοστό από τους φίλους που έχει σε καίρια πόστα (εφημερίδες, free-press, τηλεοράσεις, ράδιο, μπαρ, συναυλιακοί χώροι, δισκογραφικές, μεγαμπλογκερς).
Όποιον θέλουν ανεβάζουν και όποιον θέλουν κατεβάζουν. Άρα όλα είναι μάπα; Όχι φυσικά, μάλιστα οι
Zebra Tracks που αποτέλεσαν αφορμή για αυτό το ποστ έχουν εντυπωσιάσει τον Φαντασμένιο με τα καινούργια τους τραγούδια. Αξιόλογα συγκροτήματα υπάρχουν (όσα υπήρχαν πάντα) αλλά όταν κάποιος μιλάει για άνθιση της ελληνικής αλτερνατιβ σκηνής πρέπει να θεωρείται εξίσου γραφικός με τον Γιώργο Παπανδρέου όταν μιλάει ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς.

--------------ο--------------

Τα νέα τραγούδια των Zebra Tracks εδώ.

pic via skantzman

16 comments:

Anonymous said...

Mizeria kai pali Mizeria.....

Anti na xeraisai poy estw k me trabigmeno tropo 'h me yperboles ta mme asxoloyntai me anexartites engxwries bandes.... antithetws enoxleisai!!!
Nai den yparxei ellhniki indie skini. Giati poly apla kaneis apo esas den asxoleithike sobara mazi ths!

Oi Acid Baby Jesus an htan sthn Ameriki tha miloysan oloi gia tous neous Black Lips!!! Ta paidia ekanan periodia sthn Eyrwph k epeksan me spoydaies bantes "blepe Ty Segall"kai molis kukloforhsan 7inch me thn "Slovenly Recordings".
Oi Zebra Tracks einai mia unsigned banda poy me polla live kai sto exwteriko "vlepe yeasayer" , kai bebaia de ksepoylhse th doyleia ths se mia psefto ntopia etairia gia na toys xarisei 50 antitipa alla antithetws evgalan ta kommatia toys dwrean.

fantasmenios said...

αγαπητέ ανώνυμε ευχαριστώ που μπήκες στο κόπο να σχολιάσεις.

Πρώτον δε νομίζω η ελληνική ροκ σκηνή να περιμένει εμένα, αλλά και έτσι να είναι, εδώ έχουν αναρτηθεί ποστ από τους αη γιάννης έως τους interstellar overdrive και τους χειμερινούς κολυμβητές.

10-15 καλές μπάντες υπήρχαν πάντα (για μένα οι zebra tracks είναι μια από αυτές). Από την άλλη έχω δει live black lips και Acid Baby Jesus και νομίζω πως δεν μπορούν καν να συγκριθούν. Όμως όλα αυτά είναι υποκειμενικά. Το αντικειμενικό είναι πως ποτέ δεν ασχολήθηκε η guardian με τους zebra. Και δεν έχω τίποτα με το συγκρότημα, το πρόβλημα είναι οι "γραφιάδες" που χωρίς να το ψάξουν λίγο το πήραν και το τράβηξαν από τα μαλλιά.

Μπορούμε να ζούμε σε ένα φαντασιακό κόσμο που περιμένει το greek invasion ή να δούμε την αλήθεια . Ένας έλληνας blogger (mouxlaloulouda) συμμετέχει σε ένα project που έκανε repost η guardian. Το project είχε τραγούδια από τον Καναδά έως τη Βενεζουέλα!

Προτιμώ να με πεις μίζερο παρά φαντασμένο..

Man-O said...

Kαλά κι εσύ τι το έκανες τόσο θέμα ρε παιδάκι μου; Καλό είναι να ασχολούνται και με οποιονδήποτε τρόπο. Δηλαδή είναι καλύτερα τα Αγγλάκια που βγάζουν κάθε βδομάδα εξώφυλλο στο ΝΜΕ κάτι παιδάκια που τον επόμενο μήνα έχεις ξεχάσει το όνομά τους; Όχι. Απλά στηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τη σκηνή τους. Και την εξάγουν όσο μπορούν. Καλά κάνουν ρε συ. Είναι καλύτεροι οι αντίστοιχοι Zebra Tracks ή ο the Boy της Αγγλίας ή της Αμερικής; Αυτοί κι αν τρώνε σπρώξιμο και εκεί να δεις βαυκάλισμα. Με τους μανατζαρέους τους και τους παραγωγούς. Και εκατομμύρια κοινό. Γιατί σε μια μικρή χώρα είμαστε και είναι μόνο γαμάτο που έχουν κυκλοφορήσει τόσα ανεξάρτητα άλμπουμ -τσέκαρέ το- σε 2 χρόνια. Και εδώ βαυκαλίζονται στο Star με τα μπουζούκια και τα λαικοpop. Αυτά είναι ok να λένε ότι θέλουν και να κάνουν θέμα το νύχι της Άντζελας που έσπασε. Οι indie δεν πρέπει να μιλάνε. Πρέπει να είναι σκληράδια και μπλαζέ για ότι κι αν συμβεί. Και στην τελική ας δείχνουν τα μέσα κάτι μεγαλύτερο από αυτό που συνέβη. Σιγά! Θα μας χαλάσουν την ανακάλυψή μας; Θα την κάνουν mainstreem; Γιατί δηλαδή όταν βγάλει single η φολκλορική κυρά Κατίνα -next big thing- της Αμερικής να το κάνουμε θέμα σε όλο το internet και όταν βγάλει single η Nalyssa Green να το πει το avopolis σαν να μη συνέβει τίποτα; Εκεί θα μείνουμε εμείς οι "εκλεκτοί". Στο avopolis. Και οι υπόλοιποι όλοι θα συνεχίσουν να ακούνε με τα παιδιά μας τον Χατζηγιάννη. Γιατί αυτά τους πουλάνε. Και αν πάνε να τους πουλήσουνε κάτι άλλο, την γάμησε ο "κάτι άλλο". Έγινε mainstreem σου λέει ο δικός σου ο underground ψαγμένος. Δεν το ακούω. Πάω να ακούσω Modrec ρε φίλε. Και θέλω να γράψουν αύριο ότι οι αντάρτες της Λιβυής τους ακούνε όταν τους κάνουν επιθέσεις οι Γάλλοι. Γαμώ!

fantasmenios said...

χαίρε Man-O

Δεν με νοιάζει αν ο καλλιτέχνης είναι Έλληνας, Άγγλος ή Αλβανός. Εγώ θέλω να ακούω καλή μουσική. Και δεν θα βάλω φουστανέλα να φωνάζω ζήτω ο lolek κάτω οι ιμπεριαλιστές bright eyes!

Δεν ξέρω πόσοι δίσκοι βγαίνουν τώρα και πόσοι βγήκαν πριν 12 χρόνια, αλλά και τότε και τώρα 10 μπάντες μένουν

Τον πόλεμο indie-mainstream
τον έχω γραμμένο στα αρχίδια μου

http://fantasmenios.blogspot.com/2008/03/like-here-nowhere.html

Man-O said...

Ναι ρε συ αλλά τους Αμερικάνους και τους Άγγλους ακούς. Γιατί αυτά σου σερβίρουν και μαθαίνεις από τα sites που μπαίνεις. Και γιατί είναι ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ SITES. Της χώρας τους. Εντωμεταξύ πίστεψέ με ότι βγαίνουν πολύ περισσότερα άλμπουμ από την αγγλόφωνη σκηνή απ' ότι πριν 12 χρόνια. Και οι 10 μπάντες μένουν γιατί ακριβώς συμβαίνουν όλα όσο σου περιέγραψα πιο πάνω. Και αυτές που μένουν, προφανώς δεν είναι ότι μένουν γιατί τα κονομάνε. Απλά οι υπόλοιποι δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζεται κι ας είναι όπως είναι αυτή η στήριξη. Εμείς θα τους στηρίζουμε πάντως και θα τους ακούμε πρώτα αυτούς και μετά όλους τους άλλους. Όχι γιατί είναι Έλληνες. Απλά επειδή είναι παιδιά που τα ξέρουμε, ξέρουμε πως δουλεύουν και πάνω απ' όλα η μουσική τους έχει φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα. Modrec, Zebra Tracks, The Boy, Mary's Flower Superhead, Lumiere Brother, Acid Baby Jesus, Baby Guru, Le Page, Expert Medicine, Exposed By Observers, Film, My Wet Calvin, The Callas, Sugahspank, Victory Collapse, Larry Gus και τόσοι άλλοι ακόμα που παίζουν χρόνια και που είναι αντάξιοι ξένων διασημοτήτων της πλαστικής βιομηχανίας του Hollywood και του Super Κατερίνα NME. Και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στα live τους γιατί οι περισσότεροι τα αντιμετωπίζουν πλέον επαγγελματικά κι ας μην πληρώνονται. Έτσι καταλαβαίνω τουλάχιστον. Και στην τελική περνάω καλά. Ελπίζω να τα πούμε σε κάποιο από αυτά. Αν όχι πάλι, δεν έχει να κάνει. Θα συνεχίσω να σε διαβάζω και να σε ακούω γιατί γουστάρω γενικά.

Man-O said...

Και επίσης μπορείς να ξεκινήσεις να μπαίνεις και σε Αλβανικά sites για να ακούς και Αλβανική μουσική να έχεις πιο σφαιρική άποψη. Αλλά δεν το κάνεις. Ακούς ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ 95%. Κι εγώ το ίδιο. Μόνο που δέχομαι να μου προμοτάρουν την ελληνική.

mystery falls down said...

Στην παρακάτω πρόταση συμπυκνώνεται η κατάσταση που επικρατεί.

"Η αναγνώριση και η καταξίωση κάθε συγκροτήματος εξαρτάται σε κυρίαρχο ποσοστό από τους φίλους που έχει σε καίρια πόστα (εφημερίδες, free-press, τηλεοράσεις, ράδιο, μπαρ, συναυλιακοί χώροι, δισκογραφικές, μεγαμπλογκερς)."

Ο διαφορετικός τρόπος για να τύχει αναγνώρισης ή ακόμα και επιτυχίας ένα συγκρότημα είναι να αναφερθούν σε αυτό κάποια μουσικά sites του εξωτερικού (τις ειδήσεις των οποίων αναπαράγουν τα ελληνικά), από την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του κοινού υιοθετεί τις γνώμες τους και τις εκφέρει ως δικές του (δε χρειάζονται καν παραδείγματα).

Ο Φαντασμένιος με αφορμή την παρερμηνεία ενός γεγονότος σχολίασε κάποια πράγματα που τον ενοχλούν και προφανώς, το ίδιο θα ισχύει και για όλους όσους ακούν μουσική.

Δεν τον πείραξε ότι δόθηκε προσοχή στους Zebra Tracks. Άλλωστε δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο όταν δηλώνει εντυπωσιασμένος με την ηχητική κατεύθυνση των νέων τραγουδιών τους (το οποίο πρέπει να χαροποιεί και το ίδιο το συγκρότημα).

Οι κύριοι υπεύθυνοι είναι αυτοί που διαμορφώνουν άποψη και τη δύναμή τους την αντλούν από όσους τους διαβάζουν.

fantasmenios said...

@ Μan-O
χαίρομαι αυτό το διάλογο.

Αν και μισώ το ρόλο του σπαζοκλαμπάνια θα σου πω πως με τη λογική σου δεν πρέπει να ασχολούμαι με αυτούς που αναφέρεις γιατί τούς προβάλουν τα δικά μας site. πρέπει να στηρίζω τον φίλο μου τον τίμο (http://www.myspace.com/timonsprinkle) που δεν ασχολείται κανένα site μαζί του αλλά είναι γαμώ τα άτομα.

Συμπερασματικά δέχομαι ότι δεν γίνεται να ακούω την καλύτερη μουσική που υπάρχει (γιατί δεν έχω χρόνο να ακούσω όλες τις μουσικές που βγαίνουν), και αυτό που κάνω είναι να φιλτράρω αυτά που μου πασάρουν οι αγγλοσάξονες κατά κύριο λόγο. Εννοείται πως ακούω και όλα τα ελληνικά (και τους έχω δει σχεδόν όλους live) αλλά τελικά μου μένουν 10 ονόματα. Γιατί από το φίλτρο μου παίρνει τον πούλο ο jaar που μου πασάρουν οι ξένοι αλλά παίρνει τον πούλο και ο boy που μου πασάρουν οι ντόπιοι.

Μαn-O said...

Και τι σε πειράζει αν, αφού σου αρέσουν, καταξιωθούν ταυτόχρονα; Λες και είναι μπάντες που υπογράφουν συμβόλαια ρε παιδιά με μεγάλες εταιρείες. Αυτοί που ακούμε έξω έχουν 10 roadies και όχι μόνο μπορουν να πληρώσουν το ενοίκιό τους, αλλά ζούνε κυριλέ. Απορώ πως γράφουν rock n' roll stories από τον καναπέ τους και το αεροπλάνο. Και δεν λέω, τους γουστάρω με τα χίλια, αλλά όχι και να λέμε ότι οι Έλληνες λόγω των γνωριμιών τους κάνουν ότι κάνουν... ΕΛΕΟΣ!!! Τι κάνουν ρε παιδιά; Ποιος τους σπρώχνει; Ένα άρθρο που γράφει γι'αυτούς; Δύο??? Τα κονέ με τους δημοσιογράφους που άυριο θα τους έχουν κάνει πρώτο όνομα στα μεγάλα σαλόνια; Ποιό όνομα μωρέ?? Τα ονόματά τους ακόμα μπαίνουν με μικροσκοπικά γράμματα κάτω από τους Headliners. Λες και τους No Age στην Ελλάδα τους ξέρουν πολλοί περισσότεροι από τους Μοnovine και τους Zebra Tracks ή κάθε γαμημένους Zebra Tracks... Τους σπρώχνουν τα bar??? Τρελαθήκατε ρε??? Πες μου που να πάω να ακούσω τέτοια μουσική που κι εγώ ψάχνομαι τα Σάββατα. Οι μεγαμπλόκερς? Πώς έγραψαν για το πολυαναμενόμενο μαλακισμένο τελικά εγχείρημα των Strokes και πόσο για το άλμπουμ που θα βγάλει ο Larry Gus? Oι εφημερίδες??? Ρε σεις οικονομική κρίση διαβάζω γαμω την παναγία τους κάθε μέρα και μαλάκες Γιωργάκηδες και Κωστάκηδες! Καλύτερα να διαβάζω για rock σκηνη! Ποιο σπρώξιμο ρε παιδιά? Ας ήταν αυτό μόνο και θα ήμασταν ευτυχισμένοι. Αλλά μάλλον όχι. Γιατί ο Έλληνας έτσι είναι τελικά. Θα μείνουν 10. Καλύτερα. Τόσοι μας αξίζουν.

Man-O said...

Στον mystery πάει το πάνω με όλη τη συμπάθεια κι ας μην τον ξέρω και εν μέρη στον φαντασμένιο.

fantasmenios said...

Επαναλαμβάνω πως δεν τα έχω με τις μπάντες. θα ήταν φανταστικά την Κυριακή που πέρασε να είχαν πάνω από 70 άτομα οι playground noise στο live τους στο κ44. Αλλά δεν είχαν. Γιατί δεν έχουν φίλο στη lifo. Και δεν είναι κατακριτέο αυτό. Είναι όμως πραγματικότητα.

anyway εγώ έγραψα ένα ποστ γιατί το όλο θέμα αποκτούσε μυθικές διαστάσεις, και σκέφτηκα πως καλό είναι να υπάρχει κάπου γραμμένη η αλήθεια. ήμουν σίγουρος πως κάποιοι θα αρπαχτούν, για αυτό και ο τίτλος: όποιος κατάλαβε, κατάλαβε..

Μan-O said...

Άρα αν είχαν φίλο στη Lifo δηλαδή θα τους έβαζες στο καζάνι που είχες τους άλλους, δηλαδή των κονέ? Τι σημαίνει αυτό; Οι άλλοι που έχουν φίλο είναι ευνοημένοι. Ε ναι! Και τι έγινε ρε συ; Η μόνη μαλακία είναι πως δεν είναι ΟΛΟΙ ευνοημένοι. Αλλά επαναλαμβάνω. Δεν γίνεται. Ούτε οι Mudhoney ήταν ευνοημένοι όσο οι Nirvana. Τι να κάνουμε τώρα ρε συ Μένιο; Η ιστορία θα δείξει. Ας μην είμαστε προπέτες. Όσο κάποιοι άνθρωποι γράφουν για όποιες μπάντες κι αν γράφουν, νομίζω οτι είναι καλό. Αυτά θέλουμε να διαβάζουμε. Και το hype της μιας μπάντας θα βοηθήσει και τις άλλες 100%. Βλέπε Νirvana - Seattle. Δεν ήταν οι πρώτοι, ούτε οι καλύτεροι ίσως για πολλούς. Αλλά βοηθήθηκαν όλοι έτσι. Ρε παιδιά οι άλλοι έκαναν ολόκληρη σκηνή από 5 μικρές μπάντες που τις ονόμασαν shoegaze. Και το έκαναν big deal. Κι εμείς τους ακούμε ρε συ.
Τέλος πάντων. Ας το λήξουμε. Ευχαριστώ για τον διάλογο παιδιά.

ΥΓ. Καλά, για τα κονέ στο ραδιόφωνο δεν το συζητάμε μάγκες. Θα βάλω τα γέλια. Το έκοψα κι από το αυτοκίνητο.

fantasmenios said...

Ναι ας το λήξουμε γιατί η συζήτηση θα καταλήξει στο αν φταίει ο Αδαμ ή Εύα, ή ακόμα χειρότερα στο αν υπάρχει θεός..

Yo!

Raggedy Man said...

... Δηλώνω ευθαρσώς ότι είμαι απ' αυτούς που "κατάλαβαν"... Διατυπώνω παρόλα αυτά το εξής ερώτημα: Ποίος εκ των Ζήμπρα Τρακς είναι ο πρώτος Ανώνυμος;
(Καλή μπάντα πάντως)

Anonymous said...

ayto to kairo akouo keep shely in athens pou tous egrapse to pitchfork kai...o gnostos blogger a!kai hana pou tous egrapse to wire kai...o gnostos blogger ( h' to antistrofo ?? )
metrao???


peace

daskalos

Anonymous said...

satanades