08 April 2008

Hans Christian Andersen

Ακόμα μια ανταπόκριση του καλού φίλου των ακραίων μουσικών φαινομένων Fieldmoon από τα Λονδίνα...

-------------//-------------

Efterklang , Queen Elizabeth Hall , Southbank Centre , Wendesday 02 April 2008


Κάποτε σε ένα σπίτι γεμάτο μουσικά όργανα κοντά στην Κοπεγχάγη παγιδεύτηκαν 8 παιδιά. Τα παιδιά αυτά δεν είχαν ακούσει ποτέ μουσική στην ζωή τους, δεν ήξεραν να παίζουν ούτε δύο νότες στη σειρά και άρχιζαν να περιεργάζονται δειλά δειλά τα όργανα. Κάποιο προτίμησε την κιθάρα , άλλο τα τύμπανα , άλλο τα πνευστά , άλλο δεν ήξερε τι να πρωτοδιαλέξει …

Ένα πρωί, ένας κύριος ονόματι Leaf αποφάσισε να τους αφήσει ένα πικάπ και πάμπολους δίσκους από όλα τα είδη μουσικής. Τα παιδιά αποκομμένα από τον κόσμο και μην έχοντας κανέναν να εππηρεάσει τις προτιμήσεις τους , άκουγαν με προσήλωση όλους τους δίσκους έναν προς έναν . Κάποια στιγμή όλοι οι ασυνάρτητοι ήχοι που δημιουργούσαν, ως δια μαγείας, έγιναν κάτι ενιαίο που ακουγόταν πέρα από το μικρό σπίτι στο οποίο πλέον κατοικούσαν.

Με το καιρό διάφοροι περαστικοί στεκόντουσαν για ώρες έξω από το σπίτι και τα άκουγαν να παίζουν. Μέσα σε όλους τους περαστικούς ήταν και η Βασίλισσα η οποία μην έχοντας ξανακούσει κάτι παρόμοιο αποφάσισε να τα καλέσει στην αυλή της. Τα παιδιά φόρεσαν το καλό τους καφέ παντελόνι και το καλό τους άσπρο πουκάμισο και αποφάσισαν να τιμήσουν την επιθυμία της Βασιλλισας . Ο Leaf μη έχοντας ακόμα ολοκληρώσει την αποστολή του αποφάσισε να φέρει κόσμο από όλα τα μήκη και πλάτη της γης .

Η μυσταγωγική μουσική τους έδενε απόλυτα με τους ήχους του ποταμού , με τα μπλε παράξενα δέντρα , με τον καθεδρικό ναό στην απέναντι όχθη … Οι επισκέπτες της αυλής ένιωθαν ιδιαίτερα τυχεροί που ζούσαν αυτήν την εμπειρία …. Διάφοροι “ειδικοί” καθ’ όλη την διάρκεια που τα παιδιά έπαιζαν προσπαθούσαν μάταια να βρουν τρόπο να κατηγοριοποιήσουν την μουσική τους , να βρουν τις επιρροές τους, να εκλογικεύσουν αυτό που ακούγανε αλλά τελικά αφέθηκαν και αυτοί, ανήμποροι να κάνουν και να σκεφτούν οτιδήποτε άλλο … Στο τέλος σηκώθηκαν όρθιοι και τα χειροκρότησαν … Ένας από αυτούς τελικά δεν άντεξε και τους ζήτησε μετά να περιγράψουν τα τραγούδια τους. Ένα από τα παιδιά απάντησε ευγενικά :

“These songs are a huge parade moving past the listener – each section creating a new experience, an individual room of a house. Yet all the elements fit together, so you get a sense of the entire structure as the elements shift and coalesce.”

By Fieldmoon

4 comments:

Unknown said...

Τι ωραία λόγια για μια σπουδαία μπάντα.

fantasmenios said...

συμφωνώ και επαυξάνω. μάλλον είναι ντοπέ ο fieldmoon...

Anonymous said...

zeugolator : Kai liga einai gia ena toso kalo live ... As oyete pou to live ton Arcade Fire einai
ektos sinagonismou ...

fantasmenios : parageilla ena cd le tigre kai katalathos mesa eixe my little airport ...

fantasmenios said...

είσαι και κωλόφαρδος! τι να πω..