14 October 2015

τα παιδία παίζει | Baby Guru - Sunshine Special

Αν θέλει κάποιος να περιγράψει με μια μόνο λέξη το νέο mini Lp των Baby Guru λογικά θα επιλέξει το προφανές και θα πει καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα αν μπει στο χορό και δεύτερη λέξη ο Φαντασμένιος θα διάλεγε τη λέξη περίεργο. Είναι ένας περίεργος δίσκος ή πιο σωστά ένα περίεργο καλοκαίρι. Σύμφωνα με το εξώφυλλο τον τίτλο του δίσκου και των τραγουδιών ο δίσκος είναι για το καλοκαίρι, αλλά τελικά κυκλοφόρησε ακριβώς μετά από αυτό. Φοβερό. Και τι καλοκαίρι ε; Το πιο περίεργο των τελευταίων δεκαετιών, ήταν σχεδόν μη καλοκαίρι, κακοκαίρι. Μέσα σε όλο το χαμό του υπάρχουμε δεν υπάρχουμε, βγαίνει αυτή η πειραματική (περίεργη ε) κυκλοφορία με τους Guru σε νέα εταιρεία και με κιθαρίστα στη σύνθεση. Πάνω που μοιάζουν με κανονικό συγκρότημα και μετά από ένα πολύ καλό παύλα πετυχημένο δίσκο τραβάνε μια γραμμή και μιλάνε για τη φάση δύο. Θα μπορούσαν να γράψουν μερικά ακόμα αλά marginalia ποπ τραγούδια  και να παίζουν κάθε μισή ώρα στο ράδιο, αλλά φαίνεται πως θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό- κάτι ακόμα καλύτερο. 

Το δισκάκι αυτό μοιάζει σαν μια ανάσα πριν σοβαρέψουν τα πράγματα. Βέβαια η αλλαγή φάσης ή πιο σωστά η αλλαγή επιπέδου φαίνεται στο mini lp όπως φαίνεται και στα λαηβ που δίνουν τα τελευταία δυο χρόνια. Στην πραγματικότητα το Sunshine Special είναι φτιαγμένο πάνω σε δυο αρετές που πια είναι έκδηλες στα λαηβ τους. Ένα. Παίζουν τόσο καλά που μπορούν να παίξουν ό,τι θέλουν. Σε 27 λεπτά οι Guru παίζουν 70s ελληνικό ροκ, σκάνε με ένα γκρουβατο ποπ τραγούδι για να παίζει κάθε μισή ώρα στο ράδιο, πετάγονται Βραζιλία για μια όμορφη bossanova, μάλλον σκέφτονται την 7άρα και πάνε Γερμανία στο αλά pieces bedouin's spiral όπου ακούγεται και πάλι η μαγική λέξη Amaye. Στο Monday Generation ο Prins Obi μοιάζει να διασκευάζει στιχουργικά το Sunny του Bobby Hebb, ενώ οι υπόλοιποι παίζουν λες και έχουν μπροστά τους για μαέστρο το φάντασμα του Sun Ra.  Δύο. Ο Prins Obi δεν τραγουδά συγκρατημένα για να μη γίνει ρεζίλι αλλά ερμηνεύει με αυτοπεποίθηση τα τραγούδια. Και κάπως έτσι το δισκάκι ξεκινάει με την υπέροχη  α καπέλα εισαγωγή, ενώ το λαηβ φεϊβοριτ στο νησί της Αφροδίτης αποκτά μια νέα διάσταση μέσα από την πιο καθαρή σχεδόν ήμερη ερμηνεία της στούντιο εκδοχής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πoιο είναι το καλύτερο συγκρότημα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ακόμα και ανάποδα να ακούσει κάποιος τα τραγούδια τους είναι καλύτερα από τη μισή και πάνω εγχώρια δισκογραφία. Το ερώτημα είναι αν τελικά θα κάνουν το larry gus τους. Με το περίεργο τους καλοκαίρι οι Baby Guru δείχνουν πως μπορούν, ενώ ταυτόχρονα οξύνουν τη φαντασία για το τι μπορεί να ακολουθήσει. 
 

No comments: