15 October 2014

Ο Φαντασμένιος στη Γιουγκοσλαβία | μέρος Α'

 Μέσα Οκτώβρη και ως ακραία μουσικά φαινόμενα και Φαντασμένιοι, έχουμε πάει σε ένα λαηβ (Moon Duo). Πήγαμε και στην Marissa Nadler όπου ήταν καλά και το γράφουμε εδώ για να το θυμόμαστε και μετά από ένα μήνα. Τους Future Islands τους σνομπάραμε γιατί τους είχαμε δει παλιά και επειδή ο νέος δίσκος είναι φλώρικος και εμείς πάνκηδες τρομεροί και δεν πάμε κάπου που δεν εγκρίνει και ο σύλλογος Ελλήνων φροντμεν. Με αυτά και με αυτά, θα αναγκαστεί ο Φαντασμένιος να επιδοθεί σε ακόμα ένα ρεσιτάλ επιδειξιομανίας και γαματοσυνης. Δεν το ήθελε, αλλά όταν τίποτε συγκλονιστικό δε συμβαίνει, εκτός από τις ειρωνείες του Μπακιρτζή στο φεστιβάλ της νεολαίας post-πασοκ, αναγκάζεται ο μπλογκερ να γράψει για εκείνο το βράδυ στο αλτέρνατιβ Βελιγράδι.

εκείνο το βράδυ
Ο Φαντασμένιος ακολούθησε το γνωστό σλάβικο ρητό που λέει "Σαν πας από την παλιά πόλη στο νέο Βελιγράδι, καλό είναι πριν περάσεις τον Σάβιο ποταμό να πιεις ένα κοκτέηλ στο καλόγουστο κοκτέηλ μπαρ που βρίσκεται σχεδόν κάτω από τη γέφυρα". Αφού ήπιε τρία (για να πιάσει σίγουρα τη ρήση) βρέθηκε στην απέναντι όχθη όπου έχουν δέσει κάμποσα ποταμόπλοια-μπαρ τα οποία παίζουν τα πάντα. Εκεί καταρρίπτοντας τους νόμους των πιθανοτήτων, το νόμο του Μέρφι και το νόμο του ισχυρού, ο Φαντασμένιος μπήκε στο πρώτο καράβι που είδε και τελικά αποδείχτηκε και το καλύτερο. Στην Sioux Plav βρέθηκε μπρος στους Auf Wiedersehen οι οποίοι είναι οι ορθοντοξ μπραδερς των δικών μας  A Victim of Society. Τίμια εμφάνιση σε ένα είδος που οι Γιουγκοσλάβοι μπορούν να λένε πως έχουν παράδοση (από τους Κροάτες Paraf στους σπουδαίους Idoli από το Βελιγράδι). 
Αυτοί όμως που έβαλαν εκείνο το βράδυ στο ράφι με τα φαντασμένια ιστορικά, ήταν οι Čistilište. Δεν έχουν σελίδα στο ιντερνετ, δεν έχουν facebook, υπάρχει μόνο μια φωτογραφία τους, αυτό το τραγούδι (νταουνλοουντ τσαμπα) και αυτό το απόσπασμα από λαηβ (αυτό). Ξεκίνησαν παίζοντας post punk με μια κοφτή αγριάδα που φέρνει στο μυαλό πρώιμους αμούστακους mogwai. Στη συνέχεια και όσο βάραγαν τα παιδιά ο Φαντασμένιος είχε την αίσθηση πως θα του σκουντήξει την πλάτη το φάντασμα του Ian Curtis, χωρίς αυτό να λογίζεται ως κάτι το τρομακτικό αλλά μάλλον φυσιολογικό με όσα συνέβαιναν. Με το τέλος του σετ  θα μπορούσαν να αιτηθούν αριστείο Sonic Youth. Απολαυστικό λαηβ με τον τύπο της φωτογραφίας στα τύμπανα να αποτελεί από εδώ και πέρα επίσημο αγαπημένο του μπλογκ. Μεγάλη η χάρη του. 
Μετά από αυτό το χαμό μια βόλτα στα δίπλα καραβάκια που έπαιζαν όλες οι φυλές του τρέντυ αλλά κάπου εκεί χωμένο ήταν το 20/44 να παίζει detroit techno (στο κλαμπ έχει εμφανιστεί και ο Nicolas Jaar). Dertroit techno στο Βελιγράδι ισούται με τον ορισμό της ειρωνείας και δίνει άλλη διάσταση στο σλογκαν  "balkans" this is no detroit, this is destroyed

~~~~~~~~~~ο~~~~~~~~~~

Τα ακραία ραδιοφωνικά φαινόμενα και ο φαντασμένιος βρίσκονται κάθε Σάββατο από τις 16:00 ως τις 18:00 στον http://poplie.eu/.  Πάντα αυθεντικά και τεκμηριωμένα.
 

No comments: