10 October 2011

κακό όνειρο #1| R.E.M. - New Adventures In Hi-Fi


Όλα ξεκίνησαν με αυτό το ποστ του λάρυγγα.

o fantasmenios είπε..
rem - new adventures in hi-fi
-γιατί;;;

-γιατί κλάνει το γατί

ο μελ είπε...
εκτος του ότι σας αγαπάω όλους και θέλω να αρχίσω να μιλάω για τον κάθε δίσκο ξεχωριστά, θέλω να πω ότι σκάλωσα που υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που αγαπάει τόσο αυτήν την δισκάρα των rem. το electrolite είναι στα 2-3 καλύτερα τραγούδια των 90ς και όλο το new adventures είναι σαν να βλέπεις έναν φίλο σου να πηγαίνει στο νοσοκομείο και είσαι μέσα στο ασθενοφόρο και το ασθενοφόρο εντελώς ξαφνικά γίνεται λεωφορείο και ξεκινάει το road trip. και κάπου εκει μέσα υπάρχει κόσμος που κλαιει και γελάει. είναι τόσο δισκάρα. τόσο δισκάρα. ανατρίχιασα μόνο που το σκέφτηκα.

Μάλλον αρκεί να διαβάσει κάποιος την γοητευτικότατη σχεδόν ακαταμάχητη προσέγγιση του larry gus για το δίσκο και να σβήσει σε νανοσεκοντ το γραφικό γατί του Φαντασμένιου. Ή μήπως αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία;

~~~~~~~ο~~~~~~~

Ήταν το 1994 όταν δυο rem weekends στο mtv άλλαξαν τη σχέση του Φαντασμένιου με τη μουσική. Τόσες κομματάρες από ένα συγκρότημα; Και ροκ και ποπ και φολκ και κουλ και συναίσθημα και χιούμορ και losing my religion και drive και the one i love και tourfilm. Ο φανταστικότερος περφόμερ, είναι φίλος όλων των κουλ (από τον Βέντερ έως τον Γιορκ), φοράει μπλουζάκια που μπορώ να φοράω και εγώ, και η φωνή του χαρακτηριστική αλλά σε καμιά περίπτωση κουραστική. Και στην εποχή μετάGrunge βγάλαν το monster. Για 2 χρόνια ο Φαντασμένιος άκουγε μόνο rem και περίμενε τον επόμενο δίσκο. Και τότε σε ένα mtv awards βγήκαν και είπαν αυτό. ΒΟΜΒΑ στα αυτάκια του Φαντασμένιου. Στα παπάρια τους όλα, στο απόγειο της δόξας τους βγήκαν και είπαν ένα παντελώς άγνωστο τραγούδι. Ο ορισμός του κουλ. I see u, i dont want to be u. I' d rather being anyware doing anything έλεγε ο Stipe και έσπαγαν ένα ένα τα σπυράκια του Φαντασμένιου. Και σαν να μην έφτανε αυτό αποφάσισαν να φέρουν σε νευρικό κλονισμό τα στελέχη της warner κυκλοφορώντας για πρώτο single το e-bow the letter. Οι αυτοκτονικές τάσεις των rem δεν προβλημάτισαν τον Φαντασμένιο που δεν σταμάτησε να βλέπει όνειρα για το νέο δίσκο των rem. Νέα πληροφορία ο τίτλος "New Adventures in Hi-fi". Και σε επόμενο όνειρο είδε και το εξώφυλλο. Θα είναι γκρι και ταξιδιάρικο. Κάθε απόγευμα παράκαμψη στο δρόμο για το φροντιστήριο με την ελπίδα ότι θα έρθει το δισκάκι. Ήταν φθινόπωρο και όλα ήταν σκατά. Τα κορίτσα ήταν μαλακισμένα, οι φίλοι υπό αμφισβήτηση, και όλα τα όντα άνω των 16 α-π-ά-λ-ε-υ-τ-α. Στο πέρασμα #18 η αφίσα για το νέο δίσκο των rem ήταν κολλημένη στη βιτρίνα. Είχε γκρι εξώφυλλο.. ο Φαντασμένιος χαμογέλασε και έστριψε..

~~~~~~~ο~~~~~~~

Δεν θα γίνει ποτέ γνωστό αν ο φαντασμένιος έχει κάποιο μαγικό πνευματικό σύνδεσμο με το δίσκο ή αν απλά αυτός ο δίσκος είναι ο φαντασμένιος. Απλά από εκείνο το απόγευμα όταν συναντιόνται ο φαντασμένιος, η καταστροφή, η χαρά, η κατάθλιψη, η ευτυχία, εμφανίζεται το how the west won and where it got us, the wake up bomb, new test leper, undertow, e-bow the letter, leave, departure, bittersweet me, be mine, binky the doormat, zither, so fast so numb, low desert, electrolite.

--------------o--------------

Εδώ ή εδώ η πρώτη κυριακοκαφροεκπόμπα του Φαντασμένιου στο poplie.

3 comments:

spiral said...

το φετινό, αποχαιρετιστήριο δισκάκι των rem πώς σου φάνηκε;

επίσης, βάλε ένα πλέηλιστ στην εκπομπή βρε καλέ μου άνθρωπε, να ξέρουμε τι ακούμε!

South Of The River said...

Πάντα μέσα μου κονταροχτυπιότανΕ στα ίσα με το Automatic...

Ώσπου ήρθαν μερικές πιο προσεκτικές ακροάσεις στα φωνητικά της Patti Smith στο E Bow, και φυσικά στο Leave...

Και ύστερα...

fantasmenios said...

@spiral

αγαπάω rem έως και το reveal. το φετινό είχε μισό καλό τραγούδι, ως το reveal δεν είχαν ούτε μισό μάπα.

πλεηλιστ εε. βαριόμουν να γράψω αλλά είμαι σίγουρος πως ψάχνεις αυτό το διαμάντι των nwa http://www.youtube.com/watch?v=V_HXvURCQ2Q

@south of the river

εγώ πέρασα από
automatic, out of time, murmur, fables of the reconstruction αλλά δεν μπόρεσα να ξεφύγω από το μεταφυσικό