07 October 2013

i wanna be adored | ζήτω τα κολλήματα


Στις νύχτες πρεμιέρας προβλήθηκε η νέα ταινία του Shane Meadows με θέμα την πρόσφατη επανασύνδεση των Stone Roses. Ή και όχι. Η επανασύνδεση ήταν η αφορμή, και η σχέση λατρείας του Meadows με το συγκρότημα το μέσο για να προκύψει ένα 96λεπτο φιλμ με θέμα τους ένθερμους φίλους (fans) της μουσικής. 
Όσοι βρέθηκαν λοιπόν στην αίθουσα με διάθεση να δουν μια ταινία για τους Stone Roses μάλλον έφυγαν απογοητευμένοι. Ο Meadows αγιογραφεί ξεδιάντροπα το συγκρότημα με κάθε μέσο. Υπέροχα πλάνα στον μάλλον κακομούτσουνο Ian Brown και φανταστικός ήχος από τα λαηβ για ένα συγκρότημα που είχαν βγει ανέκδοτα για τις τελευταίες του εμφανίσεις πριν τη διάλυση. Μερικά καρέ μετά ο Meadows εμφανίζεται μπρος στη κάμερα ατημέλητος να μιλάει με άγχος και αγωνία για τους ήρωες του. Οι ήρωες του που όταν δεν βρίσκονται στη σκηνή ή μπρος στη κάμερα χαζολογούν και παιδιαρίζουν σαν παιδιά της διπλανής πόρτας. 
Η κορύφωση και όλη η ουσία της ταινίας βρίσκεται στη σκηνή όπου οι Stone Roses καλούν σε έκτακτο λαηβ τους φανς οι οποίοι για να μπουν μέσα πρέπει απλά να κρατούν κάτι που σχετίζεται με τη μπάντα. Οι εκφράσεις ενθουσιασμού και η αφήγηση μικρών προσωπικών ιστοριών όλων αυτών που παράτησαν δουλειές παιδιά σκυλιά γατιά και έτρεξαν με ένα δίσκο στο χέρι για να ξαναδούν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες προκαλούν συγκίνηση σε κάθε αγνό μουσικόφιλο. Είναι όμορφο να νιώθεις πως δεν είσαι μόνος σου εκεί έξω και να βλέπεις πως υπάρχουν αρκετοί που αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με τη μουσική μέσα από κολλήματα. Αν και ο Φαντασμένιος αποφεύγει τους αφορισμούς και τις απολυτότητες (ναι το κάνει!) δεν μπορεί να δεχθεί μουσικόφιλους που δεν κουβαλάνε κολλήματα και δεν έχουν απάντηση σε ερωτήματα όπως "ποιο είναι το αγαπημένο σου συγκρότημα;", "ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;". 
Τι μουσική ακούς; Όλα τα ακούς; Όλα σου αρέσουν; Μπράβο σου και αντίο για πάντα. 

~~~~~~~~~ο~~~~~~~~~

Τα πρόσφατα κολλήματα του Φαντασμένιου

 

1 comment:

fantasmenios said...

αίθουσα = όλο το αθηναϊκό αλτερνατιβ νεησον