11 July 2013

Ελληνικός ή Αγγλικός στίχος; | Μέρος Β'

Οι απόγονοι του πρωίμου κάφρου Αγγελάκα επιχειρούν αυτό που θα ονομαστεί από τους ειδικούς "δεύτερη εισβολή των ελληνικών στη σύγχρονη κιθαριστική μουσική". Οι λάτρεις του ελληνικού στίχου έχουν πια ένα άσσο στο μανίκι, ένα ακλόνητο επιχείρημα στο οποίο ούτε 15 Αδωνιδες δεν θα μπορούσαν να ορθώσουν αντίθετο λόγο.. . Το κορίτσι στη ακτή από το νέο δίσκο των bazooka. Ένας δυναμίτης όπου ο ελληνικός στίχος διαμορφώνει σε σημαντικό ποσοστό το τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα ενώ στην αρχή τα λόγια είναι δυσδιάκριτα στην εξέλιξη του τραγουδιού ξετυλίγεται μια ιστορία που κορυφώνεται ανάλογα με τη μουσική. Και όλα αυτά σε ένα garage punk τρίλεπτο τραγούδι.

Σε πιο εκλεπτυσμένους ήχους και ανάμεσα στους τελευταίους που θα περίμενε ο Φαντασμένιος να τραγουδήσουν στα ελληνικά (οι Baby Guru) το έκαναν σε ένα από τα νέα τραγούδια (μια στροφή ήταν όλη κ όλη) στο πρόσφατο λαηβ τους

Ο Φαντασμένιος δεν πιστεύει πως υπάρχει ένα χρυσός κανόνας, ούτε πως υπάρχει το ορθόδοξο αλτερνατιβ ροκ και όλα τα άλλα είναι αιρέσεις του σκότους. Υπάρχουν καλά τραγούδια με ελληνικό στίχο (από τα Διάφανα Κρίνα εως τους χειμερινούς κολυμβητές και από τους Στέρεο Νόβα ως τον Ορφέα Περίδη) όπως και με αγγλικό (από τους Closer στους Βoko και από τους 2L8 στους Playground Noise). Από την άλλη ο Φαντασμένιος δεν θα είχε πρόβλημα να έριχνε το γενικό η ΔΕΗ κάθε φορά που ο Σαββόπουλος διασκευάζει με ελληνικό στίχο lou reed, ή όταν ο Μαχαιρίτσας νομίζει πως είναι ο Νικ Cave.

Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους πρέπει η Nallysa Green να το γυρίσει στο ελληνικό και θα ήταν υπερτέλειο να έγραφαν δίσκο οι Allah-Las με ελληνικό στίχο..

~~~~~~~~~ο~~~~~~~~~

Στη φωτογραφία οι ονειροπαγίδα οι οποίοι εκτός του ότι πάσαραν καλαίσθητο ιντι με ελληνικά, έκαναν μόδα και τα καρό πουκάμισα (φωτογραφία 1997?).

No comments: