20 April 2007

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών

Αυτές τις μέρες ο fantasmenios ενώνει την αγάπη του για τις επιστήμες και το cinema (τα ντοκιμαντέρ ειδικότερα) μαζί με πολύ κόσμο, στην ελληνοαμερικανική ένωση* (Μασσαλίας 22). Στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών μπορεί να δει κανείς ντοκιμαντέρ σχετικά με την σύγκρουση των θεωριών των κορυφαίων φυσικών του 20ου αιώνα Bohr και Einstein έως τις νεότερες εξελίξεις για την ακριβέστερη πρόβλεψη του καιρού.


Ξεχωριστό ήταν το ντοκιμαντέρ με τίτλο The Dali Dimension το οποίο επικεντρώνεται στη σχέση του εκκεντρικού καταλανού ζωγράφου με τις επιστήμες. Μάλιστα προκύπτει πως η σχέση αυτή απεικονίζεται στα έργα του καλλιτέχνη ανά περιόδους. Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη περίοδο ξεχωρίζει ο πίνακας persistence of memory που είναι επηρεασμένος από τον Freud και τη θεωρεία της σχετικότητας (αν και ο Dali υποστήριξε πως εμπνεύστηκε από ένα κομμάτι τυρί που έλιωνε στον ήλιο).

Στη συνέχεια ο Dali γοητεύεται από την πυρηνική/κβαντική φυσική. Στα έργα του υποβόσκει πάντα το θέμα της διάσπασης του ατόμου. Η ανακάλυψη της δομής του DNA το 1953 από τους Γουάτσον και Κρίκ γίνεται η νέα εμμονή του και μαζί με το θεολογικό στοιχείο κυριαρχεί στα έργα της τελευταίας περιόδου.


Ο Dali είχε προσωπικές σχέσεις με πολλούς επιστήμονες (με αποκορύφωμα το ταξίδι στο Λονδίνο όπου συνάντησε τον Freud). Μάλιστα ήταν τέτοια η κατάρτιση του σχετικά με επιστημονικά θέματα που όλοι οι επιστήμονες τον αντιμετώπιζαν ως ίσο.

* η μόνη σχέση της ελληνοαμερικανικής ένωσης με την εκδήλωση είναι η διάθεση της αίθουσας προβολών


No comments: