25 February 2018

φτηνή ποπ για τους φαντασμένους | Insecure Men

~Κάλεσμα. Εμπρός της γης οι κατεστραμμένοι, οι άχρηστοι, οι τεμπέληδες, οι ατελείς, οι μόνοι, οι αδιάφοροι, οι ανασφαλείς, οι φαντασμένοι ενωθείτε. Και ακούστε τον δίσκο που είναι το σωσίβιο που θα σας δώσει λίγο ακόμα χρόνο μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της γενικότερης μαλακίας που αναδεύουν με φοβερή ορμή οι εστέτ όμορφοι καθοδηγητές, σκληρόπετσοι από τις σφαλιάρες που έφαγαν στο σχολείο αλλά και από τις κατσάδες των εξίσου ελκυστικών και αξιοζήλευτων γονιών τους. 

~Insecure Men. Σε κάποιο παλιό ποπ και ροκ (εντάξει όλα παλιά είναι, δε γαμιέται), ο Θανάσης ο Μήνας έγραφε για τους Mogwai πως του θυμίζουν τη συμμορία του Κουρδιστού πορτοκαλιού. Ενδεχομένως να το είχε διαβάσει από κάπου αλλού ο Μήνας, ενδεχομένως να το αναφέρει και στο άρθρο και το σταματάμε κάπου εδώ πριν φτάσουμε στο ποιος πάτησε το κουμπί για να γίνει το μπιγκ μπαν. Το θέμα είναι πως το σήμερον, αυτός ο παραλληλισμός θα μπορούσε εύστοχα να γίνει για την μουσική παρέα των Fat White Family. Τίμιοι αντιστασιακοί της κανονικότητας και της πολιτικής ορθότητας έχουν βγάλει τραγούδια όπως τα  I am mark E Smith, I am Joseph Stalin, Bomb Disneyland ενώ το φάσμα των θεμάτων που τους έχει απασχολήσει περιλαμβάνει τον Γκέμπελς, τον Χίτλερ, το θάνατο του Λη Οσβαλντ από το αμερικάνικο παρακράτος ως την ιστορία κακοποίησης της Τίνα Τέρνερ από τον άντρα της. Οι δηλώσεις τους έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, μέχρι φασίστες τους έχουν πει. Μετά τα γεγονότα στο Bataclan o Lias Saoudi είχε πει πως όταν βομβαρδίζεις τη Μέση Ανατολή για το πετρέλαιο είναι επόμενο να σκάνε τρομοκράτες στις συναυλίες.

~Ιστορική αναδρομή. 13/11/2015 οι Fat White Family παίζουν λαηβ στο La Cigale, δηλαδή 950μ από το Bataclan. Την εμφάνιση τους διακόπτει ο Saul Adamczewski λέγοντας "πρέπει να σταματήσουμε γιατί υπάρχει ένας τρομοκράτης που πυροβολεί κάπου, δεν κάνω πλάκα, τρέξτε να σωθείτε". [λινκ] Και ενώ όλη η γη είναι σε σοκ, στα καμαρίνια ακολουθεί -ακόμα ένας- επικός καυγάς του τραγουδιστή Lias διότι ο Saul δεν θέλει να εγκαταλείψει το λαηβαδικο καθώς έχει δώσει ραντεβού για να αγοράσει τη δόση του. Σε δυο μήνες κυκλοφορούν το νέο τους δίσκο ωστόσο το πρόβλημα του Saul με τα ναρκωτικά μοιάζει αξεπέραστο και του ζητείται να αποχωρίσει από την μπάντα.  Αποφασίζει να πάει για αποτοξίνωση στην Αμερική και το Μεξικό και κάπως έτσι η μπάντα περνάει σχεδόν το μισό 2016 στην Καλιφόρνια.

~Ο Φαντασμένιος. Κάπου εκεί τους συναντά ο Φαντασμένιος σε ένα λαηβ που όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα του προσβάλει. [λινκ] Το τραγούδι που είχε πει στο ξεκίνημα μόνος του ο Saul δεν ήταν για την Beyonce, αλλά για την Whitney Houston και είναι το 10ο τραγούδι του πρώτου δίσκου των Insecure Men.

~Φτηνή ποπ για τους φαντασμένιους. Με το που καθάρισε από την πρέζα ο Saul πήρε τον παλιό συμμαθητή του -και μέλος των νοτιολονδρέζων Childhood - Ben Romans Hopcraft, και σχημάτισαν τους Insecure Men. Ο προβοκατόρικος χαρακτήρας των Fat white Family σίγουρα υπερίπταται των ουσιαστικά ποπ συνθέσεων των Insecure Men. Μένει στον κάθε ακροατή να διακρίνει την αναλογία ειρωνείας/σοβαρότητας όταν ακούγονται ψεύτικα παλαμάκια, ντραμ μασινς, ντεμοντέ συνθς, και κάτι κραυγές ααααα και οουυυ. Όχι πως παίζει και κάποιο ρόλο αυτό, δικά μας παιδιά είναι, και σας διαβεβαιώνει ο Φαντασμένιος πως ούτε καν τους περνάνε από το μυαλό οι λέξεις guilty pleasures. Τον απόλαυσαν το δίσκο όσο δεν πάει και για αυτό είναι τόσο όμορφος και γλυκός. Ενδεχομένως να μην έχει κάποια ευρεία  ανταπόκριση όλο αυτό το πράγμα, αλλά είναι συνηθισμένα πια τα πεζοδρόμια στις λακκούβες (επανάληψη πρώτης παραγράφου). Η ουσία είναι (ενδεχομένως, πάντα ενδεχομένως) πως η επανεκκίνηση του Saul έχει ως αποτέλεσμα έναν υπέροχο ποπ δίσκο που σε κάποιο άλλο περιβάλλον, ίσως σε κάποια φαντασμένια ουτοπία ή μετά από μια αναπάντεχα φοβερή επανάσταση, θα αρκούσε για να ανακηρυχτεί το σκοτεινό του ταλέντο σε κυρίαρχο της  παγκόσμιας τέχνης. 

~Η συνέχεια τον Δεκέμβρη.

1 comment:

spiral said...

Είσαι ένας ωραίος τύπος, κύριέ μου.