31 January 2008

* P R O L A P S E *

Αν έχεις πατήσει το play και στα 1:51 δεν έχεις βάλει τέρμα την ένταση και δεν έχεις σηκωθεί από την καρέκλα τότε ΜΗΝ διαβάσεις το υπόλοιπο κείμενο και ΜΗΝ σκεφτείς να κατεβάσεις τα 3 καταπληκτικά δισκάκια που βρίσκονται κάτω - κάτω. Χωρίς αστειάκια και ειρωνείες λοιπόν:
Οι Prolapse έδρασαν από το 1991 έως το 1999, και στην Ελλάδα έγιναν γνωστοί(?) κυρίως από τις εκπομπές και τα κείμενα του Χ. Δασκαλόπουλου και του Θ. Μήνα. Στο περί τίνος πρόκειται, όπου Δασκαλόπουλος σημειώσατε κύριος Fall και όπου Μήνας σημειώσατε κύριος Sonic Youth. Κάπου εκεί στη μέση (προσθέτοντας και ποπ αλά Stereolab) είναι η μουσική των Σκοτσέζων Prolapse. Πρώτος δίσκος και πολύ δυσεύρετος το Pointless Walks to Dismal Places του 1994 το οποίο ξεκινά με το θρυλικό Serpico. Κιθάρες, μελωδίες και σπινταριστές στιχομυθίες μεταξύ Mick Derrick και Linda Steelyard με ακομπλεξάριστη αυθεντική σκοτσέζικη προφορά.
Ακολουθεί το mini LP Backsaturday το οποίο ηχογραφήθηκε μεσα σε ένα σαββατοκύριακο, και σύμφωνα με τον Mick ήταν ο δίσκος με τον οποίο άγγιξαν τον αρχικό στόχο τους να είναι το πιο καταθλιπτικό συγκρότημα όλων των εποχών.
Το 1997 μπαίνουν στον μουσικό χάρτη με το πιο μελωδικό Italian Flag. Απίστευτος δίσκος, από την αρχή έως το απρόσμενο τέλος με το ατμοσφαιρικό παγανιστικό Three Wooden Heads (το οποίο ηχογραφήθηκε ουσιαστικά live με την πρώτη εκτέλεση). Στο τραγούδι Flat Velocity Curve αποτιμούν φόρο τιμής στους Pavement: "
Zurich is stained, Zurich is stained..".
1999 και τέλος με το πιο πειραματικό Ghosts of Dead Aeroplanes χωρίς να κάνουν την παραμικρή ποιοτική έκπτωση. Το Government of Spain μάλλον είναι μια ειρωνική αναφορά στο Italian Flag, με τυπική παρανοϊκή στιγμή όταν ο Mick φωνάζει συνεχώς: "The government of Spain is all evil!" και σχεδόν ταυτόχρονα η Linda μουρμουρίζει κάτι για "stinking hell on earth and misery".
Κατά τον fantasmenio το πιο αδικημένο συγκρότημα της προηγούμενης δεκαετίας..


--------------//--------------

Και καθώς το Metropolis δεν έχει πια καρτελάκι Prolapse, οι 3 δίσκοι των Prolapse σε R/S:






12 comments:

dreary said...

Αυτα ειναι...Ευχαριστουμε για το "δωρο"...

Unknown said...

Είδες τι έκανες τώρα; Φύγανε αλλού τα ποντίκια, αλλού οι σκληροί δίσκοι, αλλού τα cd, έκανα ζημιές πάλι. Ποιος μαζεύει τώρα; Άσε που βαριέμαι να ανοίξω το πι σι να δω στον mp3-wd αν έχω και τα τρία άλμπουμ, αλλά μιας και είσαι τόσο χουβαρντάς, θα τα κατεβάσω just in case... Να σαι καλά που μας του θύμισες.

Anonymous said...

thanks man se euxaristoume pou 3hneis plhges!

se ligo 8a mas anevaseis kai tous linoleum...!

Anonymous said...

καμμια φορα σκεφτομαι τι εγραφε τοτε -τα παλια τα χρονια- ο μηνας και τι γραφει τωρα! μεγαλη -ωραια- διαφορα!

fantasmenios said...

λες σε 10 χρόνια ο hulot θα γράφει για κλασσική μουσική?

Anonymous said...

εχχεχε...
να δουμε και εμεις οι ιδιοι τι θα ακουμε σε δεκα χρονια!

fantasmenios said...

ναι θα χρειαστούμε μια αλλαγή, μην μας πούνε και παλιοροκάδες!!

Anonymous said...

Ο ήχος του video μόνο για καλή πρωτη επαφή με το group δεν είναι :s

fantasmenios said...

ναι ο ήχος δεν είναι αντιπροσωπευτικός. η όλη κατάσταση μου άρεσε και το έβαλα

One Man Show said...

Stin ameriki to "italian flag" kikloforise me diaforetikous stixous sto "autocade" (ena apo ta agapimena mou kommatia ever)...
tha to anevaso kapoia stigmi! :D

fantasmenios said...

t-drom περιμένω πως και πως...

One Man Show said...

otan to anevaso tha se eidopoiiso... trexo arketa aftes tis meres!
yo!