16 December 2007

πέντε

Φτάνουμε στο τέλος της ψηφοφορίας και η αγωνία κορυφώνεται. Ο fantasmenios υποψιάζεται πως οι 37 βαθμοί που θα δώσει στον Dizzee Rascal και τον hip-hop δίσκο του Maths and English [XL] θα είναι και οι τελευταίοι που θα πάρει. Στο παλιότερο ποστ-παραλήρημα που βρίσκετε πιο κάτω ο fantasmenios θέλει να προσθέσει και την εμπειρία του από την live εμφάνιση του Dizzee στο Wembley arena. O Dizzee αν και έπαιζε support στους Babyshambles επιβεβαίωσε τη θεωρία του fantasmeniou περί ανθρώπου που το ταλέντο ξεχειλίζει, καθώς ξεσήκωσε άνετα ένα κοινό που είχε τόση σχέση με το Hip-Hop όση το λεωφορείο που περίμενα χθες (τριάντα λεπτά) με τη συνέπεια. Ο τύπος το έχει, και ο καινούργιος δίσκος του είναι όσο καλός όσο και οι προηγούμενοι. Και όσοι πριν από 4 χρόνια έσχιζαν τα ρούχα τους για τον ήχο του Λονδίνου, για το παιδί θαύμα, μπλα, μπλα, μπλα, και βάζανε τα δισκάκια του Dizzee στο top-5 και φέτος δεν έχουν θέση για αυτόν ούτε στα 20 τότε είναι βασικοί ύποπτοι για δηθενισμό πρώτου και μάλλον ανίατου βαθμού. Είναι οι ίδιοι που αποθέωναν πέρσι τη Joanna Newsom* και φέτος τον Burial** και σε τρία χρόνια όταν θα βγάλουν καινούργιους δίσκους με το επιχείρημα πως οι καλλιτέχνες δεν κατάφεραν να σταθούν στο επίπεδο των παλιότερων αριστουργημάτων τους, θα τα προσπεράσουν και θα αποθεώνουν πια κάτι της μοδός..

*αυτό ο fantasmenios δεν το κατάλαβε ποτέ
**αυτό ο fantasmenios το καταλαβαίνει και σχεδόν συμπάσχειπαλιό ποστ παραλήρημα:

μικρός στο μάτι...

Αυτά παθαίνεις αν αντί για δίσκους πουλάς μούρη.. και δεν είσαι ο Dizzee Rascal. Ο Dizzee μπορεί να πουλάει μούρη γιατί από τελειωμένο αλητάκι του ανατολικού Λονδίνου πλέον θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς για τα 00s.. και βάλε..
Oλα ξεκίνησαν όταν ένας καθηγητής του στο σχολείο πιστεύοντας πως ο νεαρός Dylan Mills έχει ταλέντο στη μουσική του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή του σχολείου για αυτό το σκοπό. Ακολουθεί πειρατικό ράδιο, η πρόχειρη ηχογράφηση/κυκλοφορία του I luv u, η γνωριμία με τον μέντορά του Wiley, και η καταξίωση με το boy in da corner το 2003. Στίχος σταθμός : I'm a problem for Anthony Blair. Στα 19 του κερδίζει το βραβείο Mercury. Είναι τέτοια η καταξίωση που όταν το 2004 οι Tv on the Radio παραλαμβάνουν στο Hollywood ένα βραβείο για το δίσκο τους (με συνυποψηφίους Wilco , Streets κλπ) δηλώνουν πως όλα καλά αλλά δώστε προσοχή στον Dizzee Rascal.. θα τον ακούνε και τα παιδιά μας...
Αφού την βγάζει καθαρή από ένα επεισόδιο με μαχαιρώματα (και πολύ κουτσομπολιό) στην Αγία Νάπα κυκλοφορεί το δεύτερο δίσκο του showtime. Τα επόμενα χρόνια δίνει βάρος σε συνεργασίες (βλ. Beck) και προσπαθεί να κάνει άνοιγμα και στην Αμερική. Οταν ο δημοσιογράφος του περιοδικού Spin τον ρωτάει αν είναι δυνατόν οι Βρετανοί να πάνε μπροστά ένα μουσικό είδος που γεννήθηκε στην Αμερική, Ο Mills με άνεση του απαντά: «φυσικά ναι, δεν θα είναι και η πρώτη φορά..». Ο Dizzee πλέον θεωρείται mainstream και μοιάζει φυσικό η nike να σχεδιάζει παπούτσι για την πάρτι του. Παράλληλα ξεκινά και την Dirtee Stank Records για να να βοηθήσει νέα ταλέντα. Το όνομα εμπνευσμένο από τους πρώτους στοίχους που έγραψε. Το νεότερο επεισόδιο στην ιστορία του Mills το νέο του LP maths and English. Maths γιατί η μουσική είναι μαθηματικά και English γιατί οι στοίχοι του είναι στα Αγγλικά!! Στο δίσκο συμμετέχουν και οι συμπαίκτες από την εθνική ελπίδων του νησιού Alex Turner (Arctic Monkeys) και Lily Allen. Πέρα από την κλασική hip hop θεματολογία-συμπεριφορά του τύπου τα χώνουμε παντού και έχουν δει πολλά τα μάτια μας, αυτό που κάνει τον Dizzee Rascal ξεχωριστό είναι οι πολλές ιδέες του. Σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζει τον fantasmenio να καταφύγει σε γνωστή φράση κλισέ: είναι το παιδί θαύμα. Με σωστές δόσεις χιούμορ και ειρωνείας παραμένει πρωτότυπος ακόμα και όταν χρησιμοποιεί samples που μέχρι και ο πιο άσχετος καταλαβαίνει. Στα καλύτερα του πουλάει μούρη στους placebo τούτου του κόσμου λέγοντας A friend in need is a friend indeed /But a friend with no money and no weed.

3 comments:

Zeugolator said...

πόσο πολύ συμφωνώ με αυτή την πρόταση :''είναι βασικοί ύποπτοι για δηθενισμό πρώτου και μάλλον ανίατου βαθμού''. Πόσο εύκολα ξεχνάνει ο άνθρπωπος και γυρνάει την πλάτη του σε πράγματα που κάποτε αγαπούσε και εκθιάζε!

thodoriskan said...

nomizw pws gyrisa pali sto a8lima..
diafwnw se polla shmeia me ti lista sou..
ama den er8oun oi mbv stin a8hna,pame benicassim.

fantasmenios said...

εγώ από την άλλη thodoriskan συμφωνώ σε πολλά σημεία με τη δική σου λίστα..
όσο για benicassim είμαι πολύ μέσα!