12 August 2015

Fables of the Reconstruction (rapid eye movement #12)

 
Πιθανότατα όσοι δεν έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τη δισκογραφία των r.e.m. να θεωρούν χειρότερο δίσκο της "ανεξάρτητης εποχής" το Fables of the reconstruction. Βασικά αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη δισκογραφία των r.e.m. είναι πολύ πιθανό να μην το έχει ακούσει καν. Άλλωστε ανά καιρούς ακόμα και οι ίδιοι οι r.e.m. δεν έβρισκαν ένα καλό λόγο για τον τρίτο τους δίσκο, στο εξώφυλλο του οποίου δεν δίστασαν να βάλουν τις φατσούλες τους. Δεν υπάρχει κάποιο χιτ, ούτε καν ένα γνωστό κομμάτι, ενώ στο περίφημο tourfilm μόνο το Feeling Gravity Pull υπάρχει στο setlist. Βέβαια η εκπληκτική σκοτεινή εκτέλεση του, σχεδόν εκτός πεδίου δράσης των r.e.m., στάθηκε ικανός λόγος για να είναι ο πρώτος δίσκος από την 80s εποχή που αγόρασε ο Φαντασμένιος.

Fables of the reconstruction ή Reconstruction of the fables και ποιο είναι το εξώφυλλο του δίσκου; Αυτό με τις φάτσες και το βιβλίο που καίγεται ή το αιωρούμενο κιβώτιο με τα αυτιά. Βασικά οι δυο αυτές προτάσεις μπορεί να μοιάζουν χαζές όμως περιγράφουν πολύ καλά το τι έχουν φτιάξει οι R.E.M.. Πρόκειται για ένα δίσκο με θέμα το Southern Gothic, σκοτεινές μακάβριες ιστορίες περασμένες από φίλτρα ειρωνείας με σκηνικό τον αμερικάνικο νότο. Κάπως έτσι το μπάντζο παίζει στο βαρύ και ασήκωτο Wendell Gee, ενώ ο Stipe λέει όσο πιο βλάχικα μπορεί το παιχνιδιάρικο Can't Get There from Here.

Λοιπόν το Fables of the reconstruction δεν είναι σε καμία περίπτωση ο χειρότερος δίσκος της πρώτης περιόδου των R.E.M. γιατί πολύ απλά όλοι οι δίσκοι που την απαρτίζουν είναι αριστουργήματα. Το δισκάκι αυτό έχει μέσα δυο από τα σπουδαιότερα τραγούδια που έχουν γράψει, το Feeling Gravitys Pull και το Driver 8, και εδώ περιττεύουν τα σχόλια. Από τα υπόλοιπα τραγούδια, στο Old Man Kensey ο Stipe λέει φανταστικά τα δεύτερα στιχάκια κάθε στροφής, ενώ άξιο προσοχής είναι και το πιο remικό Life and how to live it. Αν δεν είχαν βάλει στη tracklist το μελωδικόταξιδιάρικο good advices και το δίνανε φέτος στον Kurt Vile  θα πήγαινε σούμπιτο για best new music του p4k.

Καλά όλα αυτά, αλλά τι θα γινόταν αν οι R.E.M. έμεναν για τα καλά στα του νότου; Θα γινόταν 16 Horsepower πριν τους 16 Horsepower; Μόνο και μόνο στην ιδέα τρέμει ο Φαντασμένιος, αλλά γνωρίζοντας την μετέπειτα πορεία της μπάντας μπορεί να απολαμβάνει τη φάση αυτή των R.E.M και πού και πού να λέει πως ίσως αυτό είναι το καλύτερο δισκάκι που βγάλανε για την IRS.

/το παρόν ποστ είναι μέρος του διηνεκούς αφιερώματος στους rem με μικρά ποστ στα οποία ο Φαντασμένιος θα αναφέρει αγαπημένες πληροφορίες χωρίς τη βοήθεια των ιντερνετς αλλά μονάχα από μνήμης. Κατά συνέπεια ενδέχεται πολλές από τις πληροφορίες να είναι λάθος. /  

No comments: