07 September 2013

Parquet Courts live στο an | καυλάντα λαηβ

Ένας Νεοϋορκέζος  όχι και τόσο φανατικός μουσικόφιλος μπορεί να βλέπει 4-5(τη βδομάδα) live τύπου Parquet Courts. Τίμιοι οργανοπαίχτες οι Μπρουκλινέζοι νεανίες έχουν σκαρώσει κάμποσα συμπαθητικά τραγούδια. Τώρα σε μια απόπειρα μουσικοψυχανάλυσης  ο Φαντασμένιος θα πει πως ανακάλυψαν την γαμάτη μουσική από τους δίσκους των Pavement και μέσα από αυτούς βρέθηκαν μπρος στους Velvets τους Television και τον Jonathan Richman. Ντάξει το να λες πως ένα συγκρότημα από τη Νέα Υόρκη έχει ως αναφορά τους Velvets και τους Television είναι πιο βαρετό και προβλέψιμο από το "ο Νίνης είχε ίνδαλμα τον Σαραβάκο". Φεύγοντας λοιπόν από το δρόμο που οδηγεί στον Αδάμ και την Εύα και ακολουθώντας αυτόν που ίσως οδηγήσει σε μια κατανοητή γραπτή αποτύπωση του τι είναι οι Parquet Courts, ο Φαντασμένιος έχει να πει πως στο λαηβ άκουσε δυο τραγούδια Husker Du, ένα Guided By Voices (λέγε με Caster of Worthless Spells) κάμποσα Pavement (πες με Careers in Combat) και κάμποσα Fall (Disney P.T). Στους Fall λογικά έφτασαν μέσω Pavement (και αυτό στανταράκι). Δεν θα γίνουν ποτέ Strokes αλλά θα μπορούσαν να είναι η υπερατλαντική απάντηση στους Art Brut  (αν ποτέ αναπάντεχα προκύψει η ανάγκη για κάτι τέτοιο). Στιλιστικά ήταν τίμιοι και με το ζόρι έπιασαν 7 βαθμούς της κλίμακας χιψτερ, ενώ άμα θες να φτιάξεις τη μέρα του δεξιού κιθαρίστα αρκεί να του πεις "φίλε είσαι το εξώγαμο του Thurston Moore;"

~~~~~~o~~~~~~

Οι Parquet Courts είναι ένα καλό συγκρότημα και ως εκεί. Είναι καλό όμως να βγαίνουν νέα συγκροτήματα με τόσο ξεκάθαρες και ποιοτικές αναφορές. Λειτουργούν ως μουσικοφύλακες και μπορούν να δείξουν το σωστό δρόμο σε όσους νέους/νεαρές πέρασαν καλά στο λαηβ αλλά ένιωσαν μια ζάλη με το name dropping  της άνωθεν παραγράφου. Έτσι είναι καθώς δεν έχουν όλοι την τύχη να μεγαλώνουν σε ένα σπίτι που το πρωί παίζει το revolver και το βράδυ το χαμόγελο της Τζοκόντα, κάποιοι για να ξεφύγουν από τα κλαρίνα έπρεπε να διαβάσουν πως οι Sonic Youth έχουν επηρεαστεί από τους Velvets και πως στο come down των Dandy Warhols μεταξύ άλλων ξεπατικώνουν Jesus and Mary Chain.

~~~~~~o~~~~~~

Κλείσιμο με ένα ερώτημα. Έχουμε δει τα τελευταία 3 χρόνια 237 μπάντες που θυμίζουν Husker Du, Sonic Youth, Dinosaur Jr και όλους τους γίγαντες της κιθαριστικής μουσικής. Όλους εκτός από τους Pixies! Κανένα νέο συγκρότημα δεν θυμίζει Pixies.Γιατί;

4 comments:

the truant said...

http://www.youtube.com/watch?v=jew1wt48xUc

υ.γ. το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί το καινούργιο pixies δεν θυμίζει (και τόσο) pixies;

υ.γ.2 (εγώ κι ο φάντα) δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ μπρούνο φορναρόλι.

fantasmenios said...

διαμάντακι πάσαρες

υγ1 μια χαρά είναι το νεο pixies!

υγ2 είμαστε όλοι φορναρόλι για πάντα

Raggedy Man said...

Γι' αυτό και επέστρεψαν να δείξουν how it's done στους νέους. Και φυσικά απέτυχαν πανηγυρικά.

Mono PAOK re mounia

fantasmenios said...

μόνο πιξις