05 November 2023

against modern post-punk | Protomartyr στο Gagarin 4/11

Και θα πουν οι κακεντρεχείς και εμπαθείς "Πώς γίνεται ρε Φαντασμένιο να πηγαίνεις στους Protomartyr ενώ πριν από δυο μήνες αγνοούσες επιδεικτικά τους Idles;" Και θα πει ο Φαντασμένιος, πως γίνεται ρε οι Idles να παίζουν δυο μέρες και οι πρωτομάρτυρες της 2ης Post-Punk αναβίωσης να μαζεύουν 500 μπαρμπάδες; 
Είναι το στιλ, το στιλ, το στιλ. Εντάξει το στιλ ήταν πάντα σημαντικό για τις post punk μπάντες αλλά οι μπάντες του 3ου Post-Punk το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Το κονσεπτ των Protomartyr με δυο πλας σαηζ γκράντζιδες στα δεξιά, δυο που θα κοβόντουσαν σε οντισιόν για αγγλική μπάντα στα αριστερά και στη μέση τον Μάκη Παπαδημητρίου ντυμένο υπάλληλο σε εφορία την δεκαετία του 90, είναι μια αρκετά καλή πρόταση ωστόσο σορι νοτ σορι χάνουν πόντους στο σεξινες. Ο κόσμος θέλει να κυλάει ο ιδρώτας στο μουσκουλο ή στο γένι του ποστπανκη.
Είναι η βαρεμάρα, η βαρεμάρα, η βαρεμάρα. Το έχει γράψει κάμποσες φορές ο Φαντα πως οι Protomartyr μουσικά είναι μια χαρά, κουράζουν λίγο με τα φωνητικά αλλά έχουν μια καλή δόση γκραντζίλας που τους ξεχωρίζει από τη λωρίδα παραγωγής Idles που βασιλεύει στο νησί. Και το σημαντικότερο, έχουν οι διάολοι κάποια από τα καλύτερα ριφ της δεκαετίας. Οπότε όλα αυτά μαζεμένα σε ένα λαηβ να μπορούν να δώσουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. "Εγώ έχω έρθει για τα ριφ, όχι για την πληροφορία" έλεγε ο Φαντασμένιος πριν το λαηβ, αλλά είχε πιο πολύ πληροφορία, δηλαδή απαγγελίες από τον Μάκη τον εφοριακό. Εδώ αξίζει να γίνει εφαρμογή του περίφημου θεωρήματος Ξαγά (πως οι Explosions In The Sky παίζουν στην πραγματικότητα ένα μόνο τραγούδι). Μετά το λαηβ των Protomartyr ο Φαντασμένιος είχε την αίσθηση πως άκουσε 2,5 τραγούδια. Βαρεμάρα και απογοήτευση για το χαμένο κιθαριστικό μέρος του Why Does It Shake? και στο μυαλό του Φαντασμένιου έρχονται τα Echo Tides που πριν από μια εβδομάδα σήκωναν για πλάκα τριχούλες στον ίδιο χώρο.
Και να γιατί αυτό το μπλογκ θα μείνει για πάντα θαμμένο κάτω από τόνους ανυποληψίας με πέντε κλικ τη μέρα. Γιατί οι 500 μπαρμπάδες επέλεξαν το διαδικαστικό λαηβ των Protomartyr και όχι το σπιρτόζικο των Soft Palms. Και τώρα που θα γίνουν τα μπλογκ πάλι στη μόδα να δείτε πως πάλι στην απέξω θα είναι ο Φάντα.  

1 comment:

Anonymous said...

εγώ και ο Μάκης Παπαδημητρίου δεν θα σε
αφήσουμε ποτέ στην απέξω Φάντα μου.

Άφρο