16 November 2017

δεν σας χάλασε | Godspeed You! Black Emperor 3/11 Festsaal Kreuzberg

Τα ακραία μουσικά φαινόμενα βρέθηκαν στο Βερολίνο για να παρακολουθήσουν ζωντανά τους Godspeed You! Black Emperor! Για να μη σας λείψει η ενημέρωση αγαπητές αναγνώστριες, ο Φαντασμένιος ταξίδεψε στο όχι και τόσο παγωμένο Βερολίνο -γαμώ την κλιματική αλλαγή μου αλλαγή μου γαμώ που τσάμπα αέριζα τα πουλόβερ- για να δει από κοντά το συγκρότημα που, παρότι έχει τα sold out στην Ελλάδα όπως ο Κεη ση Ρίβερς τον γαύρο, έχει κάνει κάμποσες τουρνέ χωρίς να περάσει από την πανέμορφη χώρα μας. Και όλα αυτά ενώ κουβαλάνε στις βαλίτσες τους έναν από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας τους και πόσο θα ήθελε ο Φαντασμένιος να δει τις φατσούλες σας όσο τρώτε στη μάπα όλα αυτα τα κλισέ, γιατί θέλετε να μάθετε πως είναι λαηβ οι Godspeed που εσείς έχετε να δείτε από τότε που ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ! ΔΕΝ ΣΑΣ ΧΑΛΑΣΕ Ε;

Λοιπόν στο θέμα μας, πριν από μερικά χρόνια ο Φαντασμένιος εμφάνισε στο δεξί μάτι μια ξηροφθαλμία που τελικά οδήγησε σε έλκος του κερατοειδούς, το οποίο είναι σαν να σου σουβλίζει κάποιος το μάτι κάθε μισό λεπτό με τον πόνο να ακολουθεί περιοδικά σε τιμές επιπέδου 9/10. Η ξηροφθαλμία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο σπάνιο αυτοάνοσο, αλλά σίγουρα στην όλη κατάσταση συνετέλεσε το γεγονός πως ο Φαντασμένιος είχε κλάψει μια φορά το 1988 γιατί η Μπριζ απέκλεισε τον Παναθηναϊκό και μια φορά το 2005 γιατί  κάποιος τον στεναχώρησε. Είναι σχεδόν σίγουρο πως ο Φαντασμένιος θα είχε γλιτώσει την εβδομάδα του πόνου αν μια φορά το χρόνο έβλεπε τους gy!be να παίζουν το Anthem For No State (Εδώ καλό είναι να πάρετε μια βαθιά ανάσα γιατί ακολουθεί πρόταση πιο μεγάλη και από τη μαλακία που δέρνει τον Αδωνι). Είναι το τραγούδι που έχει μέσα συμπυκνωμένα όλα τα στοιχεία που κάνουν τους gy!be σπουδαίους: ένα απίστευτο μορικονικό ριφ (που ξεπερνάει ακόμα και τον Μορικόνε- πράγμα που έχουν καταφέρει στο παρελθόν και οι Calexico με το glowing heart of the world), λευκό θόρυβο και φιντμπακ για κρίση πανικού, ξέσπασμα με ένταση να λαχταράς να βλέπεις μολότοφ να καίνε τις στάσεις στη Βασιλίσσης Σοφίας, και ξάφνου (τη χρονική στιγμή 12:24 περίπου) όλα αυτά να γυρίζουν και να βγαίνει το φως και τα βιολιά (βιολί στη συγκεκριμένη περίπτωση), όπου είναι σαν παίζει η μελωδικότερη μελωδία της ευτυχέστερης ευτυχίας, ενδεχομένως αυτό να είναι το μέρος που βγάζει η περίφημη ελπίδα (HOPE) των gy!be. Είναι και το τραγούδι που τελειώνει το δίσκο, θα μπορούσε να είναι το τέλος τους. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που δεν παίζουν κανένα ακυκλοφόρητο τραγούδι. Στο Βερολίνο έπαιξαν το νέο δίσκο συν το EP Slow Riot for New Zero Kanada. 

Σε κάθε λαηβ των gy!be υπάρχει ένα σημείο που ο Φαντασμένιος βαριέται, αυτή τη φορά κοτζαμ moya το πήραν οι απόηχοι του luciferian και κάπως έτσι το δεύτερο έμοιαζε ολίγον υποτονικό. Και όλα αυτά ενώ τα db είναι τα περισσότερα που θυμάται ο Φάντα. Ο Φαντασμένιος τους είχε δει στην τελευταία συναυλία της πρώτης περιόδου το 2003, το 2010 στο κολαστήριο του Gagarin, οπότε ο μαγικός αριθμός είναι ο εφτά, και επειδή το 2018 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τη μουσική (τουλάχιστον αυτής της δεκαετίας), ας μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τους δούμε - όλοι μαζί αυτή τη φορά - σε περίπου εφτά μήνες.
 

No comments: