31 July 2017

rapid eye movement #70

Λογικά κάθε φορά που πληκτρολογεί ένα γράμμα ο Φαντασμένιος κάποιος dj πατάει το play και παίζει το losing my religion, από ένα τρέντι μπαρ στη Τζιά ως το πανεπιστημιακό ραδιόφωνο μιας πόλης της Μαλαισίας.
Τι θα ήταν οι r.e.m. χωρίς το losing my religion; Υπάρχει η πιθανότητα το Low -το τραγούδι που όλοι άκουγαν όσο τους έπαιρνε για να γυρίσουν τη βελόνα στο losing my religion- να θεωρείται το καλύτερο τραγούδι του δίσκου, που ενδεχομένως είναι. Σε κάθε περίπτωση το out of time μπορούσε να τους βάλει στη βιτρίνα της ποπ ροκ μουσικής ακόμα και αν έλειπε το δεύτερο τραγούδι της τρακλιστ. Και δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα Man On The Moon, Drive και Everybody Hurts θα τους εξασφάλιζαν ένα καλό συμβόλαιο που όμως δύσκολα θα έφτανε τα 80 μύρια που τελικά πήραν από τη Warner. 
Πέρα από τα λογιστικά, το losing my religion δίκαια έχει μπει στη λίστα με τα αθάνατα τραγούδια. Είναι εκείνη η σκηνή που η Μπρέντα το ακούει στο ρηπητ επί ώρες προσπαθώντας να χωνέψει την προδοσία από την φερόμενη ως καλύτερη της φίλη Κέλι (σκρόφα) με τον σίγουρα μοιραίο Ντίλαν. Μόνο το losing my religion μπορεί να απορροφήσει τόσο ντέρτι και κάπως έτσι φτάνουμε στη δραστική ουσία του τραγουδιού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως είναι το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Stipe για τον έρωτα. Επί δέκα χρόνια απέφυγε να γράψει στίχους για τον χιλιοτραγουδισμένο θεό και όταν τελικά αποφάσισε να το κάνει - πατώντας σε ένα απόλυτα remικο ριφ που έπαιξε ο Buck στο μαντολίνο - κατάφερε να κερδίσει την προσοχή κάθε ανθρώπου που το ακούει, από την πρώτη φορά.
Το κακό με αυτά τα "τεράστια" τραγούδια είναι πως η αέναη αναπαραγωγή τους, προκαλεί τουλάχιστον αλλεργικά σοκ στους σπασίκλες μουσικόφιλους, με αποτέλεσμα να τα συχαίνονται ακόμα και οι πιο πιστοί οπαδοί της μπάντας. Ωστόσο στην περίπτωση του losing my religion αρκεί μια ακρόαση αυτής της λαηβ εκδοχής του από το roadmovie του 1995 όπου η μπάντα αλλάζει το τέμπο,  ο Stipe στην πρώτη στροφή λέει πιο κοφτά τη λέξη life, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν σημεία που  τραβάει τις καταλήξεις· αρκούν αυτές οι μικρές λεπτομέρειες ώστε ξαφνικά το τραγούδι να αποκτήσει και πάλι την μαγεία των πρώτων ακροάσεων.
 
/το παρόν ποστ είναι μέρος του διηνεκούς αφιερώματος στους rem με μικρά ποστ στα οποία ο Φαντασμένιος θα αναφέρει αγαπημένες πληροφορίες χωρίς τη βοήθεια των ιντερνετς αλλά μονάχα από μνήμης. Κατά συνέπεια ενδέχεται πολλές από τις πληροφορίες να είναι λάθος. /

No comments: