04 October 2016

ένα απλό ενημερωτικό ποστ με ένα τεράστιο συντακτικό λάθος

Το The Epic of Everest είναι μάλλον η καλύτερη ταινία που έχει δει τα τελευταία χρόνια ο Φαντασμένιος. Στην πραγματικότητα είναι το ψηφιακά αποκατεστημένο ντοκιμαντέρ του John Noel ο οποίος βρέθηκε στο βουνό ως μέλος της τρίτης και τελευταίας αποστολής των Mallory και Irvine για την κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ (1924).
Το να βάλει κάποιος τη λέξη επικό δίπλα στη λέξη Έβερεστ, μοιάζει πλεονασμός που όμως θα πάει βόλτα έξω από το παράθυρο από τα πρώτα λεπτά του φιλμ. Η σκέψη της κινηματογράφησης σε ακραίες συνθήκες με φτωχά μέσα, αλλά και καθεαυτή η καταγραφή τόσο ιστορικών στιγμών, ρίχνουν ένα φίλτρο δέους μπρος στην οθόνη. Η κάμερα του Noel δίνει πανέμορφα καρέ τόσο από το βουνό όσο και από τους ντόπιους Σέρπα, ενώ αντάξια είναι η μουσική που έγραψε ο Simon Fisher Turner. Η οποία καταφέρνει να συγχρονιστεί με την ταινία χάρη σε κλασικά μέσα όπως ηχογραφήσεις από την περιοχή -ακούμε από  φωνές ντόπιων ως και το ίδιο τον αέρα-, αλλά και με τον τρόπο που ο Turner χρησιμοποιεί τα φυσικά όργανα και κυρίως τα κρουστά που παίζουν από άγρια ως τέρμα γαλήνια. Κάπως έτσι είναι και το βουνό ε. Τελικά η κορύφωση έρχεται με το πιο αμιγώς ηλεκτρονικό κομμάτι (Shishapangma) το οποίο δίκαια ακούγεται σε μια κομβική ενότητα της ταινίας.

Σε άλλα ορειβατικομουσικά νέα ο Biosphere σε πρόσφατη συνέντευξη του στο fact είπε πως την τελευταία φορά που σκαρφάλωσε σε βουνό χρειάστηκε την βοήθεια ελικοπτέρου για να κατέβει. Ε κάποιο σημάδι είναι αυτό, είπε και αποφάσισε να κρεμάσει τα ορειβατικά του παπούτσια. 
Το ότι το substrata είναι μόλις στο #38, στη στη λίστα του p4k με τους 50 καλύτερους ambient δίσκους, δεν το συσχέτισε με κάποιο κακό οιωνό, οπότε βουαλά το νέο του δισκίον με τίτλο Departed Glories. Ο Φαντασμένιος διάβασε πως σύμφωνα με τον καλλιτέχνη ο ήχος είναι εμπνευσμένος από τη φωτογραφία του εξωφύλλου. Εντάξει μην περιμένετε να διαβάσετε εδώ δισκοκριτική για δίσκο biosphere, θα μείνουμε στην φοβερή φωτογραφία. Σε όποιον αρέσει ρίχνει τον γενικό και βάζει τα μεγάλα ακουστικά.

2 comments:

Βόμβος said...

Αμα ριξει τον γενικο πώς το ακουει;;

fantasmenios said...

σαν σήμερα πήρε βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Ελύτης. Διάβασε κ λίγο ποίηση