30 June 2015

δίσκοι παρακεταμόλης

Πέρασαν οι Mogwai και άφησαν καμένη γη (ή καμένα αφτιά πιο σωστά). Μετά από όλο αυτό το χαμό o Φαντασμένιος βρήκε το μουσικό αποκούμπι του στους Lambchop της μετά Nixon εποχής.  Όταν μια μπάντα έχει βγάλει τον καλύτερο δίσκο για Κυριακή πρωί τότε πρέπει σε κάθε κυκλοφορία που έπεται να αναμετρηθεί με τις υψηλές προσδοκίες των φίλων της. Και τις περισσότερες φορές θα χάσει. 

Το Is A Woman (2002) το είχε αγοράσει ο Φαντασμένιος με κλειστά τα μάτια, του έδωσε αρκετές ευκαιρίες, αλλά ο μινιμαλισμός του έμοιαζε τόσο βαρετός μπρος τα soul και τα up-tempo του Nixon. Βέβαια όταν ένα συγκρότημα έχει γράψει έναν από τους πέντε καλύτερους δίσκους των 00s δεν είναι τυχαίο. Και μετά από πολλά χρόνια, πάνω από δέκα, ο τυχαίος Φαντασμένιος είδε το φως. Στην πραγματικότητα οι Lambchop επιδίδονται σε μια υψηλού ρίσκου μετάβαση της πλουσιοπάροχης μουσικής τους σε χαμηλά ντεσιμπέλ και λιτή ενορχήστρωση. Αυτό που σε πρώτη φάση (δέκα χρόνια πριν) μπορεί να ακούγεται μπανάλ, τελικά αποκαλύπτει την ομορφιά του μέσα από λεπτομέρειες. Ο δίσκος ξεκινάει με το στίχο "thought i felt a chill" και κάπως έτσι κυλάει για κάμποση ώρα καθώς οι κορυφώσεις μοιάζουν ανεπαίσθητες. Όπως πετυχημένα είχε γράψει για το δίσκο ο John Mulvey, "even quiter is the new quiet". Και ενώ έχει χτιστεί όλος αυτός ο κόσμος, μπαίνει το πανέμορφο Is A Woman το οποίο σιγά σιγά ρίχνει φως καταλήγοντας σε ένα από τα πιο γλυκά, χαρούμενα τραγούδια του Wagner. Μοιάζει να κλείνει το μάτι στο Nixon ή να γνέφει στο επόμενο δισκάκι τους.

Από το ιδιόμορφο Is A Woman οι Lambchop το 2004 περνάνε στο διπλό Aw C'mon / No You C'mon. Παίζουν ορχηστρικά, παίζουν σχεδόν αγριεμένα*, παίζουν λες και η μουσική είναι για κάποια ταινία. Παίζουν και το ευχαριστιούνται. Οι συνθέσεις δεν μπορούν να συγκριθούν και πάλι με το Nixon, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός τους. Αν το Nixon είναι ιδανική επιλογή για Κυριακή πρωί, και το Is A Woman είναι για τις μεγάλες ώρες με ένα καλό κονιάκ, τότε τα Aw C'mon / No You C'mon θα μπουν στο στέρεο όταν ο Φαντασμένιος έχει μπουχτίσει με τη μουσική.

~~~~~~~~~~ο~~~~~~~~~~

*στο τραγούδι nothing adventures please το οποίο ίσως είναι το μοναδικό τραγούδι που δεν υπάρχει στο youtube!

2 comments:

pan pan said...

ετσι θα τον βγαλουμε τον ιουλιο;

fantasmenios said...

ΟΧΙ