07 January 2015

rapid eye movement #76

Κανονικά το rapid eye movement #76 με θέμα τη σχέση r.e.m. και Patti Smith προοριζόταν για μετά το 2016 αλλά έκτακτα γεγονότα επιτάσσουν την άμεση δημοσίευση του.  Παραμονές πρωτοχρονιάς και χωρίς καμία προειδοποίηση ο Michael Stipe έπαιξε σαπορτ σε λαηβ της Patti Smith [λινκ]. Πάνε πάνω από τέσσερα χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του τραγουδιστή των rem στη σκηνή, μπορεί εμφανισιακά να μοιάζει μεγαλύτερος και από την Smith, αλλά όπως φαίνεται στην εκτέλεση του new test leper (ειδικά από το 4:30 και μετά) το έχει ακόμα. Μακάρι αυτή η εμφάνιση να λειτουργήσει σαν δημιουργική επανεκκίνηση όπως αντίστοιχα  είχε συμβεί το 1996, όταν η συμμετοχή της Patti στο e-bow the letter σηματοδότησε την επιστροφή της στη δισκογραφία. Και μπορεί η Smith να απογείωσε με τα φωνητικά της το τραγούδι, ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου τρακ ως πρώτο single από τους rem απογείωσε και τις τρίχες στα κεφάλια των στελεχών της Warner. Ως πρώτο single είχε τη χειρότερη εμπορική απήχηση από το fall on me του 1986!
Η Smith αποτελεί σίγουρα μια από τις ηρωίδες του Stipe με το Horses να είναι καταγεγραμμένα  στους αγαπημένους του δίσκους όλων των εποχών (rapid eye movement #28). Στα μέσα των 80s ο νεανίας μακρυμάλλης Stipe τραγούδαγε στο τέλος ενός b-side (Just a touch) τους στίχους "I'm so young, so godammn young" όπως ακριβώς η Smith για το b-side του gloria, τη διασκευή του My Generation των Who. Τότε οι r.e.m.μόνο να ονειρευτούν μπορούσαν μια συνεργασία με την Smith. Καμιά φορά τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και όχι μόνο συνεργάστηκαν αλλά οι θαυμαστές έγιναν θαυμαζόμενοι και η Patti διασκεύασε το everybody hurts.

/το παρόν ποστ είναι μέρος του διηνεκούς αφιερώματος στους rem με μικρά ποστ στα οποία ο Φαντασμένιος θα αναφέρει αγαπημένες πληροφορίες χωρίς τη βοήθεια των ιντερνετς αλλά μονάχα από μνήμης. Κατά συνέπεια ενδέχεται πολλές από τις πληροφορίες να είναι λάθος. /

No comments: