14 November 2014

is he weid? is he white? is he promised to the night? and his head has no room | xiu xiu στο six dogs


 Οι xiu xiu. Οι xiu xiu είναι  μια περίεργη ιστορία που για τον Φαντασμένιο ξεκινάει το 2005, όταν σε κάτι σούπερ ιντερνετικές εκπτώσεις πέφτει πάνω στα La foret και Fabulous Muscles. Εκεί, εν μέσω πειραματισμών, διακρίνονται ρηπιτατα διαμάντια της αβαντ ποπ μουσικής όπως τα Crank Heart, I Luv the Valley OH!, το Sad Pony Guerilla Girl και η συνέχεια του (;) pox.  Αν κάτι προβλημάτισε τότε τον άνθρωπο που σε δυο χρόνια θα συγκλόνιζε το ιντερνετ ήταν η κατηγοριοποίηση των xiu xiu, δηλαδή σε ποιο ράφι θα έβαζε το CD (καθώς αυτά δεν μπαίνουν  αλφαβητικά). Τα CD μπαίνουν με σύστημα rough trade και παραλλαγές. Δηλαδή ξέχωρα Αμερικάνοι-Άγγλοι και χωριστές γωνιές για υποκατηγορίες όπως: ηλεκτρονικά, ποστ ροκ, πειραματικά, μουσικές πριν τη γέννηση του μπλογκερ, συλλογές, και φυσικά μια ειδική τιμητική  θέση για τους Χειμερινούς Κολυμβητές.
Το 2006 στο υπόγειο του Underworld οι Xiu Xiu είχαν δώσει ένα εξαιρετικό λαηβ. Πως ήταν το λαηβ; Δύσκολο να το περιγράψει ο Φαντασμένιος, και εφόσον το βγάζετε στο τσάμπα, ας υποθέσουμε πως διαβάζετε μια γαμάτη φράση με φοβερό νόημα που έχει τις λέξεις "αυτοσχέδια μουσικά όργανα", "ατμόσφαιρα"  και "περίεργο". Πως πας για μπύρα με κάποιον που δεν ξέρεις καλά, περνάς γαμάτα και μετά θες να βρεθείτε πάλι; Ε τέτοιο ήταν. Και μετά χαθήκαμε! Μπορεί να φταίει το ότι δεν βρέθηκε ποτέ μόνιμη θέση για τα CD, κάποιο ρόλο έπαιξαν σίγουρα οι πιο δύστροπες επόμενες κυκλοφορίες, αλλά σίγουρα χαθήκαμε. Στην κυριολεξία καθώς το μεν Fabulous Muscles έχει κάνει φτερά (μη δανείζετε ποτέ CD) το δε La Foret έχει διαφορετικό εξώφυλλο από αυτό που υπάρχει στο internet (εξώφυλλο στο internet vs εξώφυλλο Φαντασμένιου). Μακάρι να γίνουν υπέρ καλτ οι xiu xiu και να αποκτήσει συλλεκτική αξία αλλά και αν δεν γίνει αυτό τα ίδια 11 τραγούδια έχει το δισκάκι, οπότε κανένα πρόβλημα.    
Έπρεπε να περάσουν σχεδόν δέκα χρόνια για να ξαναϊδωθούμε (να είναι καλά ο truant που τους έκανε πάλι φίρμες) την περασμένη Κυριακή στο six dogs. Πώς ήταν το λαηβ; Αρκετά προ-ηχογραφημένα (43%λαηβ) και με τον Stewart να πίνει από δυο κούπες πριν από κάθε τραγούδι.  Τι έπινε; Και τι συμβολίζει ο  μαμπο-τζαμπο χαιρετισμός με την παρτενερ στο ξεκίνημα του λαηβ; Το άγριο, σχεδόν μανιακό ύφος του καλλιτέχνη εξασφάλισε ησυχία (ακόμα και μεταξύ των τραγουδιών), είτε γιατί συνεπήρε σε επίπεδο "σε νιώθω", είτε γιατί φόβισε σε επίπεδο "αυτός είναι για Ι5". Μουσικά το λαηβ ήταν πιο άγριο σε σχέση με το 2006. (Πάρτε ανάσα και πάμε). Σαν να σε γαμάνε στη δουλειά, να έχει πεθάνει ο καλύτερος σου φίλος,  να νιώθεις μόνος, να σε έχει παρατήσει η γυναίκα της ζωής σου, να έχεις πονόδοντο, να πρέπει να πας στην εφορία, να βλέπεις 3 ώρες στην τηλεόραση όλα τα σκατά της γης και μετά από όλο αυτό να βρίσκεσαι κάπου φουλ στα πιο τέλεια ναρκωτικά με ένα καζάνι μπροστά στο οποίο βράζουν ο Κικίλιας και ο Αναστασιάδης και σε μια καρέκλα με δεμένο τον μαλάκα που σου έπρηζε τα αρχίδια όταν ήσουν σχολείο, ενώ δίπλα υπάρχει ένα τραπέζι με τα καλύτερα σύνεργα για βασανισμό. Ε τέτοιο ήταν.

2 comments:

Βόμβος said...

Πας για τρελα λεφτα! Ηδη εχει φτασει στα 3 ευρω σφραγισμενο!

http://www.discogs.com/sell/release/500646?ev=rb

fantasmenios said...

παίζει να το είχα πάρει 2! άσε που το δικό μου είναι συλλεκτικό γιατί είναι δικό μου.