25 June 2013

First we take Megaron then we take Odeon of Herodes Atticus | Patti Smith 22/06

Μετά την εισβολή των μετα-μουσικών του Hertz fest στο μέγαρο ήρθε η ώρα για μια πανκ-ροκ συναυλία στο Ηρώδειο, στο χώρο δηλαδή που τραγούδησαν μεγάλοι ερμηνευτές όπως η Κάλλας, ο Παβαρότι, ο αδερφός του Αντρέα Μικρούτσικου, ο Μανώλης ο Μητσιάς και παρολίγον η σπουδαιότερη όλων Άννα Βίσση. Αυτουργός η πανκοποιήτρια Πάττι Σμιθ με την  μπάντα της τα παιδιά της.

Η Smith χρειάστηκε 10 λεπτά για να στείλει στα αζήτητα το σαβουαρ βιβρ Ηρωδείου γεμίζοντας την άβατη πλατεία με ενθουσιώδες αθηναϊκό κοινό. Πλούσιοι και φτωχοί γίνανε ένα και υπό το φως της ολόγιομης σελήνης που ανακλούσε στον Παρθενώνα, κάποιοι μάλλον σκέφτηκαν πως έπεσε το Ηρώδειο, έχουμε και την ερτ, πάμε στο Μαξίμου να κάτσει στο γραφείο του πρωθυπουργού η κομανταντε Patti. Η ζωντανή ιστορία του ροκ εξέπληξε κοινό και Φαντασμένιο όταν μάζεψε όλη της την σοφία και την απελευθέρωσε σε μια φράση ιστορική: "έχουμε τον Hendrix και τους My Bloody Velentine, αλλά έχουμε και την Μαρία Κάλλας". Έχοντας αδειάσει από σοφία μας είπε πως ξέρει πως περνάμε δύσκολα και πως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πίνουμε νερό (κλασική μάνα), να τρώμε ψωμάκι, να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να προσευχόμαστε στο θεό. Άμα το ενθουσιώδες αθηναϊκό κοινό άκουγε αυτά σε κάνα λαηβ του Σαββόπουλου, θα είχαν φτάσει τα μάρμαρα του Ηρωδείου στο Φάληρο. Αλλά ντάξει Παττί Σμίθ είναι αυτή και μας κατέβασε πλατεία, Gloria, People Have the Power, το λαηβ της χρονιάς, φωτό στο fb και έτσι. Punk? Γελάει ο κόσμος.. 

Στα γύρω γύρω ο ήχος και οι εκτελέσεις ήταν επιπέδου ηχογράφησης και το setlist αρκετά ισορροπημένο. Φυσικά και δεν έλειψε  ο επί της Ελλάδας στιχουργικός αυτοσχεδιασμός που όπως ήταν λογικό υπερενθουσίασε το ενθουσιώδες αθηναϊκό κοινό. 

[ποστ για το ποστ]
Τι δεν αντέχει να ακούει από τις μπάντες στις συναυλίες ο Φαντασμένιος:
1. Γκρίνια για τον ήχο
2. Να ζητάνε πριν από ένα τραγούδι από τον κόσμο να κάνει ησυχία (δεν την ζητάς την ησυχία αλλά την επιβάλεις με το παίξιμό σου)
3. Αμερικάνοι-Καναδοί-Άγγλουρες να μας λένε πως μας καταλαβαίνουν και πως συμπάσχουν. Να έχει τσεπώσει η Σμιθ Χ.000 ευρώ για ένα βράδυ και να μιλάει σε κοινό που έχει πληρώσει μ.ο. 30 ευρώ;;; Παπάρια καταλαβαίνεις κυρά Πάττι. Σαν τον γραφικό των Godspeed που είχε πάρει το μικρόφωνο και έβριζε χορηγούς και ΠΑΣΟΚ (30 ευρώ εισιτήριο). Άμα παίζεις μουσική με τέτοιο εισιτήριο άσε τις πολιτικές απόψεις σπίτι, έτσι και αλλιώς υπάρχει ο Κούλογλου και ο Σ. Θεοδωράκης  να μας νουθετήσουν στην ανυπακοή.

~~~~~~~~~ο~~~~~~~~~

Για αυτά και άλλα πολλά.. Ακραία ραδιοφωνικά φαινόμενα στον Poplie.

No comments: