14 January 2013

shoedays | μέρος Α (ξεblogαριασμα)

Με κομμένη την ανάσα και δισεκατομμύρια επισκέψεις στο  http://www.mybloodyvalentine.org/ περνάνε οι μέρες του Φαντασμένιου. Ο Kevin Shields περίμενε να τελειώσει η  blogovision για να πετάξει τη βόμβα του (21-12-12 έγραψε στο fb ότι τελείωσε το mastering του τρίτου δίσκου των My Bloody Valentine). Και όσο ο Φαντασμένιος μπρος στο site των mbv χτυπεί το F5 κάθε 5 sec, τόσο η καρδούλα του χτυπεί από την προσμονή σαν πειραγμένο drum machine (από αυτά που χρησιμοποίησε ο Shields για την ηχογράφηση του loveless). Τα παραληρηματικά κείμενα-δισκοκριτικές(;) είναι φυσικά έτοιμα και το μόνο που μένει είναι να μην πάρει καμιά ανάποδη ο Kevin (Shields είναι αυτός) και τα σβήσει όλα.
 
To amazon.com γράφει πως αν το Loveless είναι το Sgt. Pepper της Shoegaze σκηνής τότε το Whirrpool των Chapterhouse είναι το αντίστοιχο pet sounds! Δυσεύρετο πριν το επανεκδώσει το 2006 η Cherry red records, είναι το μόνο διαμαντάκι που λείπει από το αφιέρωμα για τη shoegaze σκηνή που είχε κάνει το θρυλικό (πια) fanzine Sense (τ.32 Σεπτ/Οκτ 2003). Στην πραγματικότητα ο δίσκος είναι πιο κοντά στον ήχο των Ride και φυσικά όποιος δεν τον έχει ακούσει καλά θα κάνει να τον ακούσει εντατικά μπας και προλάβει την ντροπή τύπου Τζακ Μπλακ "Πάρτο και μην πεις σε κανένα ότι δεν έχεις το Βlonde on Blonde.."

Όταν οι Whirr άλλαζαν το όνομα τους από Whirl ελέω πνευματικών δικαιωμάτων, μπορεί να μην σκέφτηκαν καν πως αυτή τους η κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ακόμα ψαγμένη shoegazικου τύπου αναφορά* στο δίσκο των Chapterhouse. Το live ηχογραφημένο mini-LP Distressor είναι μια τεράστια shoegaze σφαλιάρα για όσους λένε πως τα νέα συγκροτήματα του είδους είναι βαρετά. Στα θετικά και το όμορφο και μακρυά από shoegaze κλισέ εξώφυλλο. Για τον δίσκο pipe dream του 2012 έχουν ειπωθεί όλα εδώ και έχουν γραφτεί όλα εδώ. 


*ψαγμένες shoegaze αναφορές:
τίτλος Just For A Day των Slowdive θεωρήθηκε κίνηση προσέγγισης της μπαντας προς την 4AD.
~Οι τίτλοι των single Soon και To Here Knows When αποδόθηκαν στην ειρωνική διάθεση του Shields προς τον Alan McGee που είχε εκνευριστεί με την αργοπορία της ηχογράφησης και κυκλοφορίας του loveless.
 
~~~~~~~ο~~~~~~~

Η ναριτοεκπόμπα όπως μεταδόθηκε την περασμένη Κυριακή στον poplie.eu 

1 comment:

fantasmenios said...

για όποιο παιδάκι είναι μελετηρό.. http://etd.lib.fsu.edu/theses/available/etd-04102006-103749/unrestricted/fullthesis-1.pdf