01 May 2007

Future sound of Athens

Συγνώμη για τη φράση κλισέ : Ότι είναι μόδα στο εξωτερικό τώρα, έρχεται στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια.. Η άποψη του fantasmeniou είναι πως αυτό το διάστημα έχει ελαττωθεί στα 2 με 3 χρόνια. Λίγο το internet λίγο τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και μειώσαμε το χάσμα. Αν λοιπόν οι υπολογισμοί αυτοί είναι σωστοί το χειμώνα του 2008 μέσα στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της πανάθας θα πήξουμε στο Dubstep. Εξαίρεση αποτελεί όπως πάντα ο Χρ. Δασκαλόπουλος που στη λίστα για τα καλύτερα του 2006 ανάμεσα στα κιθαριστικά Δασκαλοπούλια συγκροτήματα βρήκε θέση για το άλμπουμ του Burial (#10 το καλό). Όπου Dubstep η ταμπέλα-ορισμός-μουσικό είδος που κυριαρχεί στα Λονδίνα. Μην περιμένει κανείς πως μπαίνοντας στη pub Shakespeare`s Head θα ακούσει Pressure & Warrior Queen. Ο fantasmenios αναφέρεται στο "εναλλακτικό" Λονδίνο.

Ηχητικά το dubstep έχει τις ρίζες του στη dub και τη drum `n` bass. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παρέα dj από το νότιο Λονδίνο που εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες που δίνει η σημερινή τεχνολογία πάνω σε παλιότερους ήχους. Όλα αυτά σε συνοικιακό επίπεδο έως την εμφάνιση του Dizzee Rascal που έστρωσε το δρόμο ώστε το 2006 το WIRE να δώσει το στέμμα στο dupstep, τον ήχο του Λονδίνου. Πρώτα ονόματα Burial και Kode9 & the Space Ape, της όνομα και πράμα hyperdub records. Από κοντά η εταιρία Tempa με τις συλλογές ευαγγέλιο Dubstep Allstars με τους ανερχόμενους Scream, D1, Loefah, και Digital Mystikz.

Ένας δίσκος του κινήματος που αξίζει να τον ακούσει κανείς είναι το my demons του Dj Distance που κυκλοφόρησε φέτος από την βρετανική εταιρία Planet Mu (βλ. Veneterian Snares, Luke Vibert). Σε συνέντευξη του στο free press One Week to Live (με ειδίκευση στη dance) ο Distance δηλώνει πως δεν έχει και τόση σχέση με την dub, και το γεγονός πως τα τραγούδια του έχουν κάποιες μελωδίες βασισμένες σε κιθάρες δεν σημαίνει πως είναι καθωσπρέπει dub. Τα πρώτα live τα έδωσε σε χώρες όπως Πολωνία, Κροατία που σε συνδυασμό με την ύπαρξη forum για dubstep από τη Ρωσία μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως αν είχε επικρατήσει ο κομουνισμός στη χώρα μας εκτός από αδερφές πόρνες και αλκοολικούς γονείς θα ακούγαμε ήδη dubstep.

Ακούστε τον Distance κάθε Τρίτη βράδυ 7-9 (ώρα Ελλάδος) στον Rinse FM.

2 comments:

Anonymous said...

Geia hara file mou!anakalipsa prosfata tin dubstep kai 8elw na 3erw an uparhei genika kosmos stin athina pou asxoleitai..as poume party klp..opoiadipote pliroforia eheis 8a me kanei haroumeno!! ;p

fantasmenios said...

γεια χαρά.

εγώ πάλι την ξεπέρασα την dubstep :)

πάντως έχουν έρθει αρκετά μεγάλα ονόματα του χώρου (σε synch fest και bios)

στον m.Hulot θα βρεις πληροφορίες και δίσκους (http://mhulotsnothingdays.blogspot.com/)