15 January 2009

Animal Collective κολλημένιος


Ο fanatsmenios πάντα πίστευε στους Animal Collective. Καλοί έως και πολύ καλύτεροι οι Sigur Ros, οι Go Team, οι Arcade Fire, οι Interpol αλλά στα 00s μια φορά μόνο υπήρξε η υποψία ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει. Ήταν 2004 όταν η Fat Cat κυκλοφορεί το Sung Tongs. Έτσι γίνονται της "μόδας" και οι πιο πειραγμένοι Black Dice (βλ. Beaches and Canyons). Ο ήχος δεν ήταν καινούργιος (βλ. Kill Your Idols) αλλά ταίριαζε με την εποχή. Φανταζότανε ο fantasmenios όταν έβλεπε τους AC live στο Synch πως θα ήταν αν ήταν πιο pop. Φανταζότανε ένα γεμάτο θέατρο να χορεύει σαν τρελό εν μέσο loops και κραυγών.

Προειδοποιητικές βολές προς πιο συμβατική έκφραση μπορούν να θεωρηθούν τραγούδια όπως τα Grass, Purple Bottle, Peacebone, και κυρίως ο δίσκος του Panda Bear. Για να φτάσουμε έτσι στο φετινό πολυσυζητημένο έως αηδίας
Merriweather Post Pavilion για το οποίο σε γενικές γραμμές ισχύει:
Beach Boys = Pop
Panda Bear = Beach Boys
Panda Bear = Animal Collective
Animal Collective = Pop

Ο Fantasmenios δεν ξέρει αν είναι ο δίσκος της χρονιάς, της δεκαετίας ή του αιώνα όμως είναι σίγουρα καλύτερος από ότι κυκλοφόρησε από το 2004 και μετά. Κάθε τραγούδι έχει 5 μελωδίες, 10 ρυθμούς και μάλλον για τη σύνθεση του χρειάστηκαν 100 ιδέες. Και είναι ποπ. Ποπ στα μέτρα των Animal Collective. Δηλαδή τόσο ποπ που μερικά τραγούδια αν τα βάλεις στο repeat δεν καταλαβαίνεις ποια είναι η μέση, ποια η αρχή και ποιο το τέλος! Και είναι και χορευτικό, και κολλητικό. Και όσο και αν υποψιάζεσαι από τι είναι φτιαγμένο στο τέλος παραδέχεσαι πως είναι δικό τους, ενώ σίγουρα δεν θα πεις "σιγά τα κλαπατσίμπαλα" (πιθανή αντίδραση όταν έρθεις σε επαφή με το έργο των AC για πρώτη φορά).

------------ο------------

Σκέφτηκε ο Fantasmenios να περιμένει να το ακούσει και σε CD προτού επιδοθεί στο παραλήρημα του, αλλά μόνο θετικά (και περισσότερες υπερβολές) μπορούν να προκύψουν από την ακρόαση σε καλύτερη ποιότητα..

5 comments:

Anonymous said...

Διαφωνώ κάπως, έχω γράψει κι εγώ 2-3 φορές ήδη γι' αυτό το δίσκο, θα τον συζητάμε πολύ καιρό μπροστά μας, πάντως μου άρεσαν πολύ οι εξισώσεις του ποστ!

fantasmenios said...

σε όποιον δεν άρεσαν ποτέ, πιθανόν να μη του αρέσουν και τώρα..

αλλά αν του άρεσαν οι δίσκοι του panda bear και το sung tongs, τότε είναι πέρα από τη λογική να προσπερνά αυτό το δίσκο.

το ξέρω πως θα το συζητάμε και φαντάζομαι και τι θα λέμε. βαριέμαι τους εμφύλιους και αυτούς που σώνει και καλά θέλουν να επιβάλουν τη γνώμη τους..

δεν αναφέρομαι σε εσένα inverted_a, αλλά σε αυτούς που ήδη έχουν κηρύξει τον "ιερό" αγώνα.. λες και είναι παράλογο να σου αρέσουν οι AC και να μην είσαι δηθενάρα

Μιχάλης Τσαντίλας said...

Καλησπέρα! Αυτούς δεν τους έχω ακούσει καθόλου αλλά με το ποστ σου με έχεις ψήσει. Από πού να ξεκινήσω;

fantasmenios said...

Μιχάλη ξεκίνα με το καινούργιο Merriweather Post Pavilion. Εναλλακτικά το Sung tongs (2004) και το person pitch(2007) του panda bear (μέλος των AC)

Anonymous said...

λίγη αντιπαράθεση χρειάζεται, ίσα-ίσα, δεν ήταν βαρετό ότι δεν είχαμε πολλά μεγάλα συγκροτήματα πρόσφατα, άξια για να προκαλέσουν συζητήσεις παντού;

είναι σημαντικός δίσκος, είναι to the point 00z, όπως και ο person pitch του 2007, αλλά φυσικά, αν δεν σου αρέσει κάτι αισθητικά, δεν θα μπει στ' αφτιά σου με το ζόρι.