02 July 2007

μικρά στο μάτι!

Ζούμε την εποχή του mp3 για τα καλά. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η υποχώρηση του δίσκου και η ανάδειξη των τραγουδιών. Αυτό o fantasmenios δεν βλέπει το λόγο γιατί να είναι κακό, καθώς και κατά την άνθηση της ροκ εντ ρολ μουσικής οι καλλιτέχνες κυρίως singl-ακια κυκλοφορούσαν. Άλλωστε τα τραγούδι έχει σημασία, και ένα καλό τραγούδι παραμένει καλό είτε σε single μόνο του είτε σε LP παρέα με άλλα 10 (πιθανώς και μάπα) τραγούδια. Προβλήματα προκύπτουν όταν και το τραγούδι υποβαθμίζεται, όπως γίνεται με τα ringtones και τις διαφημίσεις.. Αντίθετα ιδού 4 δισκάκια με 4-6 τραγούδια έκαστο που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες και αξίζουν προσοχής:

Μετά το αγαπημένο Tripper οι Δανοί Efterklang χτυπούν με Το Limited mini album Under Giant Trees. Limited όνομα και πράγμα καθώς κυκλοφόρησαν όλα και όλα 4500 cd και 1200 12". Φυσική συνέχεια του tripper με τα πνευστά να κάνουν και πάλι τη διαφορά, το νέο αυτό EP καθιερώνει στη συνείδηση μας τους Efterklang ως ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της αξιόπιστης leaf records.


Οι Maps ουσιαστικά είναι το όνομα με το οποίο κυκλοφορεί μουσική ο James Chapman (πρώην Short Break Operator). Πρώτη του δουλεία το start something ep που ήταν το πρώτο σοκ για το 2007. Η γνωστή και επιτυχημένη συνταγή: dream όπως λέμε My Bloody Valentine, pop όπως λέμε Go Betweens ambient electronica όπως λέμε Urlich Schnauss και φωνητικά όπου χρειάζεται. Το αποτέλεσμα μοιάζει με Βρετανική απάντηση στους Postal Service. Πρόσφατα βγήκε από τη mute και το καινούργιο πιο φασαριόζικο we can create. Ο Chapman για τα live έχει την υποστήριξη από 5μελές συγκρότημα.

Οι Junior Boys μπορούν να είναι περήφανοι για την παραγωγή του τελευταίου δίσκου so this is goodbye. Αλλά και οι συνθέσεις τους ήταν πολύ καλές γεγονός που επιβεβαιώνεται όταν αυτές αφήνονται για remix σε ονόματα όπως οι Λονδρέζοι Kode9 και οι hot chip (που είναι ταλαντούχοι και ανερχόμενοι),ή ο εκ Detroit χαουζάς Carl Craig. Το dead horse EP που προέκυψε κρατά στην πρώτη γραμμή και για το 2007 τα τραγούδια των Junior Boys.

Τα Remixes ο βασικός λόγος ύπαρξης και για το hearts and minds EP των Dexto. Πέρα από την εκτέλεση του ομότιτλου τραγουδίου που υπάρχει και στο πολύ καλό ντεμπούτο τους consequence music, στο EP επιχειρούν remixes οι Clark, Alias και Arkham. Dextro είναι ο πολύ-οργανίστας Σκοτσέζος Ewan Mackenzie μέλος του πειραματικού metal συγκροτήματος Snowblood. Τον συγκρίνουν με τους συμπατριώτες του boards of Canada αλλά μάλλον μοιάζει πολύ περισσότερο με τον Urlich Schnauss και τον Christian Kleine.. Τα remix δεν στερούνται φαντασίας και στην περίπτωση του Clark και τόλμης (..καθώς του δίνει και καταλαβαίνει..)

2 comments:

mystery falls down said...

Το "Under giant trees" συνδέει αρμονικά την πανέμορφα ονειρώδης μουσική των Efterklang με μια αποστομωτικά κομψή συσκευασία. Η επένδυση που κάθε μουσικόφιλος οφείλει να πράξει.

Αξιόλογος ο δίσκος των Maps, ωστόσο θα προτιμήσω Boy in static και "Violet" και θα επαινέσω τον Olvis για το "Bravado" του.

Bloc party, Death from above 1979, Stars, My brightest diamond, Hot chip,... Δεν υπάρχει συγκρότημα ή καλλιτέχνης που να μην είδε κομμάτι του να γίνεται remix. Αρχίζω και βαριέμαι.

fantasmenios said...

συμφωνώ για Οlvis.. αλλά δεν έχει βγάλει ποτέ EP! όσο για τα remix σίγουρα έχει παραγίνει το κακό, αλλά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις..

άσχετο-σχετικό: η πιο χαρακτηριστική (εξαίρεση) ever για μένα είναι το remix του Kid Loco για το αγαπημένο tracy των mogwai.